söndag 21 februari 2021

Guds frälsningsplan 24, Anden föll på Pingstdagen

 

Guds frälsningsplan 24,
Anden föll på Pingstdagen

 
Fåglar är en symbol på Ande, och fåglar på himlavalvets yta, det är den Helige Ande.
 
Och här ser vi alltså hur förutom att Evangelium kom till Hedningarna så kom Guds Helige Ande till människorna. Och det var ju något som handgripligt ägde rum på Pingstdagen och som vi sedan kan läsa vidare om i Bibeln.
 
1 Mos 1:19 <Trad:> Och den 4:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 4:e dagen blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.
1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst skall överflöda av levande ande [liv] och det strålande skall lysa över den fasta grunden, på grund av [uppburna av] närvaron av det väldiga namnets utbredda skikt.
| <Alt2:> Och Gud sade: Vattnet överflödar av levande varelser och fåglar flyger över marken uppburna över himmelens himlavalv.
 
Det är intressant att se att Profetian går så uppenbart i uppfyllelse. När Jesus hade kommit och hans församling hade bildats, det var då Anden föll och efter ett tag också Evangelium kom till Hedningarna.
 
Och här alltså redan i Bibelns första kapitel skriver Gud om det. Han visste för det här är hans frälsning plan. På det här viset så skulle hela Jorden bli frälst.
 
Paulus skriver om det här i Rom 11
 
Rom 11:11. Alltså jag säger inte, de snubblar så att de faller, nej det säger jag inte, det är deras synd, men hedningarnas frälsning är till för att göra dem avundsjuka.
Rom 11:12. Men om deras synd är värdens rikedom och deras nederlag är hedningarnas rikedom, hur mycket mera är då deras fullgörande [uppfyllelse, fullhet].
Rom 11:13. För till er hedningar säga jag, så länge som jag verkligen är hedningarnas apostel, min ärofyllda tjänst.
Rom 11:14. Om på så sätt, jag gör mina egna landsmän [kött, människor] avundsjuka och räddar några av dem.
Rom 11:15. För om deras förkastelse är värdens försoning, vad är deras antagande om inte liv får de döda.
 
Här skriver Paulus att just det här att det inte var Judarna som tog emot Jesus har lett till att det nu är Hedningarna som blivit frälsta och det var alltså Guds plan redan från början.
 
Men här ser vi också att det slutar inte med det här, utan Judarna kommer att ta emot Jesus och det innebär som det står Liv från de döda.
 
Gud hade redan från början alltså hela världens frälsning klar för sig och det är ju det som vi brukar citera från Joh 3:16 – 17.
 
Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.
 
Guds plan var alltså att först ta ett folk som en förberedelse för att sedan gå ut till alla folk och slutligen komma tillbaka till det ursprungliga folket med den kompletta frälsningen och därmed ha fått hela världen dit han vill. En frälst och räddad värld.
 
Och i allt det här var alltså Guds Helige Ande med som den inspirationskälla som ledde människorna på Guds väg.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar