tisdag 2 februari 2021

Guds frälsningsplan 5, Bibelns första vers är Bibelns Rubrik

 

Guds frälsningsplan 5,
Bibelns första vers är 
Bibelns Rubrik
 
Genom den Förstfödde skapar Gud 
det Fantastiska Livet och den Fasta Grunden
 
Att det är Guds Ande som skrivit Bibeln genom de som hållit i pennan. Det ser man bland annat när man tittar på Bibelns första vers. Det finns flera sätt att översätta den första versen som ju traditionellt brukar översättas: I början skapade Gud himmel och jord.
 
Men i Hebreiskan finns flera ord som kan översättas på olika sätt. Och en alternativ översättning som visar att det just är Bibelns rubrik är:
 
Genom den Förstfödde skapar Gud det Väldiga Namnat och den Fasta Grunden.
 
1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].
 
I Hebreiskan är inte alla bokstäver med och speciellt vokaler saknas ofta Och tittar vi på ordet för himlen så skrivs det smym och uttalas chamim det betyder just himlen. Men samtidigt finns det ett ord som skrivs sm och som uttalas sem och betyder namn, och i plural skrivs det också smym,
 
Så när vi har himlen i texten så kan det också betyda namnen eller om man ser det som majestätsplural just det väldiga namnet.
 
Det första ordet i meningen br`syt och som uttalas brechit kan betyda både i börja, i begynnelsen men också genom förstlingen, alltså genom den förstfödde.
 
Och slutligen det sista ordet `r& som uttalas äretz betyder, marken, jorden, landet, grunden. Och förutom att se det som hela jorden som man gör i den traditionella översättningen kan man alltså också se det som grundvalen i tillvaron och som Den fasta grunden som jag har översatt det.
 
Och på så vis får vi alltså betydelsen att det är genom sin försfödde son alltså Jesus, som Gud har skapat och hans namn är över alla andra namn och genom honom har vi en fast klippa att stå på, den fasta grunden i tillvaron.
 
Och på så vi får vi alltså översättningen:
 
Genom den förstfödde skapar [gör, föder] Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
 
Och förutom att se namn som just bara ett namn så kan man också tänka som på Bibelns tid där namn står för vad en person är och gör. Och eftersom Jesus är livet för oss och ger oss det eviga livet så kan man alltså också översätta meningen med:
 
Genom den förstfödde skapar Gud det fantastiska livet och den fasta Grunden.
 
Och det här är alltså innebörden i Bibelns första vers och också innehållet i hela Bibeln. Den första versen är alltså Bibelns rubrik, så som Gud skrivit den.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar