söndag 14 februari 2021

Guds frälsningsplan 17, Från lagen vidareutvecklades nytt liv

 

Guds frälsningsplan 17,
Från lagen vidareutvecklades nytt liv
 

Men lagen gav inte bara ett stationärt liv, alltså som växterna som står där de planteras. Utan växter ger frön. Och det hela utvecklade sig, Guds Ande började verka och nytt tänkande kom fram som vi kan läsa om i de Profetiska skrifterna och i Psaltaren. Livet växte och utvecklades och den tid när Jesus skulle komma förbereddes.
 
1 Mos 1:12 <Trad:> Och grönska kom fram på marken, gräs som fröade av sig, frö efter sin art, och träd som gav frukt, med sitt frö i sig efter sin art, och Gud såg att det var gott. 
| <Alt:> Och växandet spred sig på den fasta grunden, det glittrande som gav kraft [avkomma] till hans del, och stadga [råd] kom fram med hans krafts välsignade förgreningar [frukt], till hans delar, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:13 <Trad:> Och den 3:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 3:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.
 
Växter är stationära men med hjälp av sina frön så förmår de komma till nya områden. Och så var det också med det liv som kom med Mose lag. Vi kan läsa i de Profetiska böckerna och där ser vi på många ställen hur det som kom med lagen har utvecklat sig vidare. Och mycket av det som kom i det judiska samhället finns återgivet både i de Profetiska böckerna och i Psaltaren.
 
Så med Mose lag och det som följde startades en process där livet utvecklade sig och Jesus var när han kom en fullbordan av det som skulle komma.
 
Karl Håkan
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar