torsdag 4 februari 2021

Guds frälsningsplan 7, Början på Guds Andliga skapelse var när Skriften kom

 

Guds frälsningsplan 7,
Början på Guds Andliga skapelse var när Skriften kom
 

Det är intressant att konstatera att det var i samband med att skriften kom som Guds Andliga skapelse inleddes.
 
Och när vi läser här i texten så ser vi att det står att mörker var över urhavet, Urhavet var människorna, folken som levde på den tiden och kunskap och upplysning fanns inte. Det var ett totalt mörker. Men skriften kom och därmed kunde man notera kunskaper och erfarenheter och Guds sanningar och succesivt började mörkret skingras, Guds Andliga skapelse började.
 
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
 
Idag tar vi det för givet att vi ska kunna läsa böcker, skrifter om hur det är, söka på nätet, skaffa oss kunskap och se sanningar som andra har klarlagt.
 
Men så var det alltså inte en gång. Det fanns inget sett att förmedla det. De som hade kunskap dog och kunskapen försvann, och nya var tvungna att åter skaffa sig samma kunskap, att börja om från början varje gång.
 
Men när skriften kom kunde man alltså skriva om de slutsatser man dragit. Man kunde förmedla information över generationerna på ett helt annat sätt.
 
den tiden fanns sagor, sägner, berättelser som man muntligt berättade från generation till generation. Men naturligtvis var det en begränsad mängde och sanningen i dem var ofta dålig. De förändrades med tiden som berättelser ofta gör, men det skrivna ordet var konstant. Det ändrades inte utan fanns där.
 
Det är alltså intressant att konstatera att när allt började i Guds Andliga Skapelse då var det, ett tillstånd av totalt mörker, men Gud var där och han styrde utvecklingen år rätt håll.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar