söndag 21 mars 2021

Guds frälsningsplan 52, Jesu roll i Guds Andliga Skapelse

 

Guds frälsningsplan 52,
Jesu roll i Guds Andliga Skapelse

 
Det är som vi läste i den första versen i Bibeln, att det är genom förstlingen, alltså Jesus som Gud skapar allt. Jesus är centrum i Guds skapelse.
 
Och vi möter Jesus igen när vi kommer till första versen i den andra Skapelseberättelsen. 1 Mos 2:4 där har vi åter Jesus, och nu också med efternamn, Jesus Guds son. Jeshoa Elohim.
 
1 Mos 1:1 < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
 
1 Mos 2:4 <Trad:> Detta är berättelserna om då himmelen och jorden skapades, det är Guds Jashves verk, jord och himmel.
| <Alt:> Dessa berättelser är om då det väldiga namnet [det fantastiska livet] och den fasta grundens skapades, det är Jesus [Jashve] Guds sons resultat, en fast grund och ett väldigt namn [ett fantastiskt liv].
 
Jesus är det centrala i hela Guds skapelse, och hans offer är det som gjorde det hela. Det kan vi läsa i 1 Mos 1:
 
1 Mos 1:26 <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
 
Här i den alternativa översättningen ser man det klart. Adam är Jesus här, och det är hans blod, hans död och försoning som är den kraft genom vilken allt ägde rum.
 
Och det är också intressant att läsa 1 Mos 2:8 och där se det lidande som Jesus fick utstå men hur det var hans verk som gav resultat och formade världen till det liv vi har idag.
 
1 Mos 2:8 <Alt2:> Och Jesus [Jashve] Guds son satte dit forntidens smärta och Adam [människan] kallades den ödelagda som formar.
 
Ja här ser vi alltså att det var genom Jesu offer och genom Jesu verk som Gud skapade det liv som vi har idag som Kristna. Ett liv som vilar på klippan Jesus, ett fast och fungerande liv. Och det står alltså redan här i de två första kapitlen i Bibeln. Tänk vad Gud kan han är verkligen vår Gud.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar