fredag 19 mars 2021

Guds frälsningsplan 50, Varför har Bibeln två skapelseberättelser

 

Guds frälsningsplan 50,
Varför har Bibeln två skapelseberättelser
 

För Gud är inte den Fysiska skapelsen det viktiga utan den Andliga. Den Andliga skapelsen är hur Gud tar oss människor från tillståndet som Vildar, som vi var en gång, till ett tillstånd som fungerar där vi är som han vill ha oss, Ja lika Gud, genom Jesus och hans försoning och kraft.
 
Det här är något som pågått de senaste 6000 åren och där vi nu snart är framme och det är det här som är innehållet i de två skapelseberättelserna. Det Andliga skedet och utvecklingen.
 
Här ser vi inledningen på de två skapelseberättelserna. Den första börja med att det är Gud, alltså det Hebreiska Eloshim (`lhim) som skapar.
 
1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].
 
Men i den andra så är det i stället Jesus Guds son, eller som man också kan skiva det Guds Jahve eller som det står i Hebreiskan Jashve(YHWU) Eloshim(`lhim).
 
1 Mos 2:4 <Trad:> Detta är berättelserna om då himmelen och jorden skapades, det är Guds Jashves verk, jord och himmel.
| <Alt:> Dessa berättelser är om då det väldiga namnet [det fantastiska livet] och den fasta grundens skapades, det är Jesus [Jashve] Guds sons resultat, en fast grund och ett väldigt namn [ett fantastiskt liv].
 
I den första, den i 1 Mos 1 – 2:3 där får vi se förloppet i kronologisk ordning. Vi kan nu i slutet på det hela se hur Gud under de senaste 6000 åren har gjort just det här och hur vi idag nästan är framme.
 
Och i den Andra skapelseberättelsen den som finns i 1 Mos 2 med början i den 4:e versen. Där får vi se hur hela Guds skapelse av Människan till Guds avbild är Jesus centrerad. Det är genom Jesus som Gud tar oss från tillståndet av Vildar till ett tillstånd där vi är hans avbild. Och Jesu roll i det här, hur han var den som gjorde det och vad som kom ut av hans verk, står alltså i den Andra skapelseberättelsen.
 
Det här är en kunskap som inte tycks finnas bland Kristna totalt. Man har bara hört brottstycken av det hela. Men inte helheten och hur fantastisk den är. För när man ser den så ser man Guds plan och man ser att Gud verkligen är Gud, för han hade hela planen klar redan från början.
 
Det är väldigt intressant att läsa de här två berättelserna med de Andliga glasögonen på för de visar hur Gud ser på historien och det som hänt. Vad som är viktigt ur hans synvinkel och vad de olika händelserna egentligen stod för.
 
Och då ska man veta att mycket av det som står där är symbolkodat och det är när man knäcker symbolkoden som man ser. Och det är något vi ägnar oss åt på den här bloggen att trånga bakom symbolbeskrivningarna och därmed se.
 
Karl Håkan

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar