fredag 1 juli 2016

Vår framtid 48
Människan till Guds avbild


Här I Bibelns första kapitel och från vers 26 och framåt har vi ännu än beskrivning av vad Gud kommer att ge oss. En profetia på vad som skall komma.

1 Mos 1 – 2:3 visar helheten och där ser vi 7:e dagen, Guds Sabbat, 1000 årsriket, där människan är som Gud vill ha henne. Guds avbild. Guds likhet. Och den Människan skall styra världen. Skall behärska allt runt omkring. Människan som är som Gud vill ha henna, och en del av Gud.


1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.
| <Alt:> Och Gud skapade Adam [människan, den blodröde] i överensstämmelse med sig själv, genom Guds like [likhet, avbild] skapade han honom, till sanning och den vi skall genomborra [och förbannelse] skapade han dem.

Här har vi skapelsen av människan. Och det är en profetisk berättelse som berättar vad som skall komma nu när 1000: års riket kommer. Det skall inledas just med att Gud skapar människan till sin likhet. Gud upprättar den människa som han vill ha.

Vi ser att det är Jesus som gör det här för det står att det skall ske genom vårt blod. Och det är Gud som säger det. Det är alltså Jesus som skall komma tillbaka och upprätta sitt rike. Ett rike som skall bygga på den försoning som han en gång har gett oss på korset, där han offrade sitt blod.

Och vi ser att den människa som Gud här skapar är man och kvinna. Det är alltså Jesus, mannen och hans Brud, församlingen, kvinnan.

Det är ganska fantastiskt att vi får var med i detta. Genom frälsningen i Jesus blir vi en del av Gud. Och det trotts vår skröplighet. För det är Jesu blod som renar oss, så att Gud ser oss som rena och en del av sig själv.

Och det här står redan i Bibelns första kapitel. Redan där talar alltså Gud om vad som skall komma och vart han vill föra oss människor.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar