tisdag 26 december 2017

Simons profetia: Jesus frälser världen och upprättar Israel



Vi läser vidare i Julevangeliet och här i avsnittet om Simon i templet finns mera intressant.

Ja här finns ord som pekar rakt in i vår tid, och de händelser som vi just nu har sett i FN:s säkerhetsråd och i FN:s generalförsamling.

Luk 2:24 Och för att offra enlig det som sägs i Jesu [Herrens, Jashves] lag, ett par turturduvor eller två duvkycklingar [ungduvor].
Luk 2:25 Och se en man vid namn Simon [höra, tala, förklara, proklamera] var i Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet] och det var en rättfärdig och from människa som väntade på Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] tröst och helig ande var i honom.
Luk 2:26 Och han hade fått ord från Gud under den helige ande, att han inte skulle se döden förrän han sett Jesus [Herrens, Jashves], Den Smorde [Messias].
Luk 2:27 Och han kommer i anden till templet och när föräldrarna skall föra fram det lilla barnet Jesus, enligt lagens sed angående honom.
Luk 2:28 Och han tar emot honom i sina armar och prisar [välsignar] Gud och säger:
Luk 2:29 Nu förlåter [befriar, låter gå] du din tjänare i [genom] frid [fred] enligt ditt ord.
Luk 2:30 För nu är jag den som sett din frälsning, med mina ögon.
Luk 2:31 Du är den som gjort det så att det skall upplevas [komma inför] av alla människor.
Luk 2:32 Ett ljus till upplysning [uppenbarelse] för folken [hednafolken] och ära [härlighet, pris] för ditt folk [människa] Israel [Guds rätte, Guds rättfärdige, Guds upprättade, regerar som Gud].

Luk 2:33 Och Josef [ökande, fortsättande] och hans mor var förundrade över det som sades om honom.
Luk 2:34 Och Simon [höra, tala, förklara, proklamera] tar tillfället i akt att välsigna dem och säger till Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska], hans mor: Du må se detta, han blir gjord till sammanbrott [krasch, fall] och återuppståndelse [återupprättande] för de många i Israel och till ett mirakel som blir motsagt [förnekat, något man bestrider].
Luk 2:35 Och ett svärd kommer att gå genom din själ eftersom det är så att de uppenbaras, tankarna från de mångas hjärtan.

Jesus kommer att frälsa världen. Hedningarna kommer att få ljus genom honom. Det är det vi sett nu i 2000 år, hur hela världen har nåtts av detta budskap och frälsning kommit överallt.

Och vi kan också läsa där om Israel (Andra delen av vers 32). Där ser vi att Jesus ska vara till ära för Israel och det är han idag. Jesus var Jude och därför är Judarna ett speciellt folk för oss.

Men vi ser mera i vers 34. Och där har vi en profetia om det som ska hända med Israel. Det står att Jesus ska leda till sammanbrott för Israel. Och det var det som hände när man dödade honom. Det var då strax efteråt som Jerusalem förstördes och Judarna blev förskingrade över Jorden.

Men sedan ska Jesus också leda till återupprättande för många i Israel. Och det är det vi ser idag när Israel återuppstår som nation och det är alltså Jesus som gör detta. Här ser vi att Gud lovade det.

Och att Israel samlas efter så många år det är ett mirakel. Gud fullföljer sina profetior. Och det är Israels tid idag.

Och det som är skrämmande att se att men idag förverkligar även det som står, att det här ska vara något man ”motsäger”, ”något man bestrider”. Vi ser hur nationerna gör allt för att Israel inte ska kunna upprättas, så som Gud tänkt sig, hur man just nu på alla vis ska försöka ordna så att Israel inte får tillbaka sin gamla Huvudstad, inte få det som är deras historiska Jerusalem.

Men Guds profetia kommer att fullföljas så som Gud tänkt sig, fullt ut, och Jesus är garanten för det.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar