måndag 4 maj 2020


Vår mediavärld 12,
I Upp 13 står om Radion som kom i början av 1900 talet


Det första massmedia som vi möter i Upp 13 är Radion. Vi möter den under det 10 hornade vilddjurets tid. Det 10 hornade vilddjuret var som vi talat om i tidigare avsnitt ju Kolonialstaterna, och de dominerade tillvaron under den tid Radion kom, under första halvan av 1900 talet.

Vi möter det nedan i Upp 13:5 som en mun som talar stort. Och vi har hört speciellt om Hitler som använda Radion till sina tal mot Judarna.

Upp 13:1 Och jag står [han står (olika grundtexter)] på sanden vid havet och jag ser ett vilddjur som stiger upp ur havet, som har 7 huvuden och 10 horn, och på sina horn 10 kronor [kransar], och på sina huvuden kränkande [smädande, förtalande] namn [benämningar].

Upp 13:5. Och till honom ges en mun, som talar stort och kränkande [smädande, förtalande], och makt [frihet] ges till honom att göra så i 42 månader.
Upp 13:6. Och han öppnar sin mun till förtal [smädelse, kränkning] mot Gud, förtal [smädelser, kränkningar] av hans namn, och hans tabernakel [tält, boning], och de som bor i himlen.


Vi läser här hur Radion ska användas till att förtala de som bor i himlen, och det syftar på Judarna som Gud har tagit sig an. De är hans folk. Och det var dem som Hitler förtalade i sina Radiotal.

Att Mun står för det tekniska begreppet Radio det ser vi om vi läser längre fram där det står om TV.

Upp 13:14. Och han lurar dem som bor på jorden med tecknen som han gör inför vilddjuret, och säger till dem som bor på jorden att göra en bild [avbildning] till vilddjuret, han med krigs [svärds] plågan [skadan, förbannelsen] och som är till [lever, existerar].
Upp 13:15. Och han har kraft att ge liv [rörelse, ande] åt vilddjurets bild, och så att vilddjurets bild kan tala, och den kan fördärva [döda] alla som ännu inte dyrkar [älskar, böjer sig för] vilddjurets bild.

En bild som har rörelse och som kan tala det är en TV. Och när man inser det och att det kännetecknar det Två hornade Vilddjurets tid. Och vi vet att TV kom runt 1955 när de två staterna USA och Sovjet behärskade världen.

Då inser man också det logiska i att mun är radion som kom vid tiden innan när de 10 hornen, de 10 kolonialstaterna behärskade jorden.

Vi har det här också i Daniel 7.

Dan 7:8. Och det blev så med hans horn att ett litet horn sköt upp bland [från, mellan] dem och tre av hornen som fanns där föll av [förvandlades, blev en stubbe], och till det här hornet gavs ögon som människoögon, och en mun från vilken utgick väldigt [stort, härsklystet] tal.

Här ser vi just att det speciellt ska vara ett horn, alltså en stat som dessutom ska slå bort tre andra, precis som Tyskland gjorde med Frankrike, Holland och Belgien, som erövrades av Tyskland. Och som vi skrev så använde just Hitler Radio för sina tal.

Här ser vi att i Upp 13 så är Radion det första tecknet på tiden. Och vi kan alltså se att Gud använder just Massmedia för att peka ut vart vi är i tiden, när vi läser de här profetiorna.

Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar