lördag 2 maj 2020


Vår mediavärld 10,
Summering 1,
Medierna och Guds Andliga skapelse


Utvecklingen i Medierna och Guds Andliga skapelse som finns beskrivne i 1 Mos 1 går hand i hand.

Och här i de här artiklarna har vi alltså sett hur medierna utvecklat sig under hela den här tiden fram till att Guds rike kommit till oss på Jorden fullt ut. Först hade vi Hieroglyfer och Lertavlor för 6000 år sedan. Sedan kom Israel folk med Gamla testamentet på Hebreiska. Och så kom hela Bibeln den vi har idag. Och på 1500 talet kom boktryckarkonsten och spred Budskapet ut över Jorden.

Och slutligen idag har vi både Radio och TV och TV satelliter och Molntjänster och hela Internet, och Jesus finns med i alla medier idag. Det har varit en enorm utveckling, och Gud har varit med hela tiden och genomfört sin frälsning.


Vår mediavärld 1, Redan från början var medierna med

Många har svårt att ta in att Bibeln i sina profetior så mycket faktiskt tallar om våra medier och deras betydelse.

Medierna spelar en stor roll i hela Kristendomen. När skriftspråket komstartade också början till det som idag är Judendomen och  Kristendomen. Det här visste Gud och Guds plan kan vi se i 1 Mos 1 där de 6 dagarna är de 6000 år som gått sedan skriftspråket kom och det hela började.

Så det är inte konstigt att Medierna spelar en mycket stor roll också i avslutningen av Bibelns profetior. Och vi kan alltså läsa om den både i Upp 13 och 14 och 15. Där finner vi både Radio, TV, Internet, Satellit-TV, Filminspelning, Molntjänster och slutligen den totala genomskinliga värld som vi har idag.

Men det här är inte konstigt eftersom medierna är det som fyller våra själar. Det är alltså i högsta grad intressant för Gud.

Vi kan också se hur Gud är med i Medierna och då framförallt i Bibeln. Det kan vi läsa i 2 Tim 3:16.

2 Tim 3:16.  All skrift är inspirerad av Gud [Gudsinblåst] och nyttig till undervisning, till bevis [argument], till upprättelse [korrektion], till upptuktelse, till utbildning [träning] i rättfärdighet.

Det är faktiskt så att det perspektiv som Bibeln sträcker sig över styrs just av den tid när det fanns medier. Bibeln börjar när man kunde skriva.  Och det ser man när man läser 1 Mos 1 och låt oss börja med att titta på det kapitlet.


Vår mediavärld 2, Bibeln börjar när Skriftspråket kom

1 Mosebok 1 börjar alltså för tiden 6000 sedan. Och det var alltså då som skriftspråket började. Innan skriftspråket fanns var allt bara kaos, och tomhet. Enligt 1 Mos 1:2.

Här i 1 Mos 1:1 – 5 har vi första dagen, vilket också är det fösta årtusendet i Guds Andliga skapelse, tiden från 4000 f kr till 3000 f kr. och vi ser hur allt startade med kaos och tomhet, fram till dess Ljuset kom, alltså kunskapen, den som finns i det skrivna ordet, och som kom i och med att man kunde börja skriva.

Paulus skriver ju att Hela Bibeln är inspirerad av Gud, alltså Guds Ande har varit med under hela Bibelns tillkomst och det gällde alltså förmodligen också i de tidiga skrifter som skrevs. Gud var med från början, och sanningen växte fram. Ljuset och kunskapen kom.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.


Vår mediavärld 3, Genom visheten och kunskapen som skriften gav öppnades vägen till Himmeln

I vers 6 - 8 har vi den andra dagen, alltså det andra årtusendet, alltså år 3000 till 2000 före Kristus. Och vi ser redan här hur det finns möjlighet att bli frälst, komma till himlen. Det är alltså ett resultat av det som hände dagen innan alltså när skriften först kom.

Vi läser här om hur det finns vatten, en symbol på människor, både ovan fästet, alltså i himlen och under fästet alltså på jorden. Andligt kunde man alltså redan här leva tillsammans med Gud i himlen

1 Mos 1:6 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ett himlavalv mitt genom vattnet, och det skall skilja mellan vatten och vatten.
| <Alt:> Och Gud proklamerade: Det skall bli ett skikt mitt genom dem, vilka som helst, och det må bli en delning mellan några och andra.


Vår mediavärld 4, Med Israel kom Bibeln och Lagen

Ett stort steg togs när Israels barn fick sin kallelse av Gud, och när de utsågs och intog sitt land och fick lagen av Gud. Profetian om hur vattnet ska samla sig så att land blir synligt är just en profetia om hur Israel får sitt land. Och på så vis kom en form av liv in i mänskligheten. Man kan ju likna växter som kom här vid stationärt liv. Och Lagen är alltså av samma natur. Det är liv men det flyttar inte på sig utan är kvar där det var från början.

Land är en symbol för just Israel och Israels barn i Bibeln och vi möter det på flera ställen, där Land är Israel och Israel barn till skillnad från Havet som är Hedningarna, de som inte tillhör Israels barn.

1 Mos 1:9 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.


Vår mediavärld 5, Det verkliga ljuset kom med Jesus och Församlingen

Den fjärde dagen är kanske ännu mera intressant än den 3:e som vi just tittat på. Under den 4:e dagen kom nämligen Jesus, Han föddes ju år 7 f kr och det var alltså under årtusende 1000 f kr till år 1.

I Bibeln finns det beskrivet som det stora ljuset. Och Jesus var verkligen det stora ljuset. När Jesus lyser då är alla andra ljus osynliga.

Ja det finns ett undantag och det är månen, som i Bibeln beskrivs som det lilla ljuset som ska lysa på natten. Det Lilla ljuset är församlingen. Men som det är med månen så kan man se den på dagen men den bidrar inte med någon egentlig upplysning under dagen.

1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.


Vår mediavärld 6, Evangeliet börjar predikas för alla folk och hela Bibeln blir till

I 1 Mos 1:20 – 23 får vi läsa om resultatet av att Jesus, Det stora ljuset, kom. Det vi ser är att det blir liv i vattnet, alltså havet, och att det också kommer fåglar.

Havet är som vi skrev tidigare en symbol på Hedningarna och fåglar är en symbol på den helige Ande.

Det vi ser här är alltså hur frälsningen kommer till Hedningarna och hur den Helige Ande faller.

Och här får vi också under den här tiden den Bibel som vi har idag och som är Jordens mest spridda bok.

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.


Vår mediavärld 7, I vårt årtusende har media utvecklingen gått enormt snabbt och Israel kommit tillbaka till sitt land

Här i de 6:e dagen har vi de senaste 1000 åren, alltså tiden från c:a år 1000 fram till vår tid när 1000 år riket, Guds sabbat, kommer om några få år.

Det är intressant med den fantastiska utvecklingen och framförallt utvecklingen inom Medierna som vi haft under det här sista årtusendet.

Boktryckarkonsten kom runt 1500 och sedan har det skrivna ordet spridit sig över hela Världen. Och i vår tid har Radion och TV och Internet kommit. Det har varit en enorm utveckling.

Men likafullt ser vi hur Gud liknar det liv som är här vid djur. Djur av olika slag. Alltså varelser med en hög grad av intelligens och förmåga, men inte ännu på Guds nivå.

Det här utspelar sig på marken, alltså det som handlar Israels land och folk. Men här, kan vi förmodligen också räkna in de Kristna i begreppet marken.

1 Mos 1:24 <Trad:> Och Gud sade: Djur skall komma fram på marken, djur som andas, efter sina arter, och boskapsdjur och landdjur [kräldjur] och det levande på marken, efter sina arter, och det blev så.


Vår mediavärld 8, Jesus och Församlingen är Guds plans fullbordan

Snart är vi där, i 1 Mos 1:26, När Guds ska göra människan till sin likhet. Till Man och Kvinna, alltså Jesus och hans Församling. Det är det som är Människan.

Jesus är Gud och vi får bli som han när vi är med honom. Har honom i oss. Och det här är Guds mål.

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.


Vår mediavärld 9, Guds Sabbat är 1000 år riket

I 1 Mos 2:1 - 3 har vi 1000 års riket. Gud är färdig med all sin Andliga skapelse, den som alltså pågått i 6000 år och har beskrivits som 6 dagar i 1 mos 1. Människan har blivit som Gud vill ha henne.

Och eftersom det här är det vi nu går och väntar på. Ja, 1000 års riket är det som idag är på gång. Så vet vi att hela det massmediala samhället som vi har idag, kommer att finnas i 1000 års riket, men det kommer att vara fyllt av Jesu sanning. Inte de lögner och den propaganda som vi ser på dagens SVT.

1 Mos 2:1 <Trad:> Och himmelen och jorden och hela dess skara var färdig.
| <Alt:> Och det väldiga namnet och den fasta grunden och hela dess mängd var fullkomlig [en helhet, färdigt].
1 Mos 2:2 <Trad:> Och Gud var färdig på den 7:e dagen med sitt verk, som han hade gjort och han vilade sig på den 7:e dagen från sitt arbete som han hade gjort.

Här ser vi alltså Guds Andliga skapelse summerad och ser att den sträcker sig över den period när Massmedierna utvecklat sig. Allt från Hieroglyfer fram till dagens totala uppkopplade värd.

https://minjesus.blogspot.com/2020/05/varmediavarld-9-guds-sabbat-ar-1000-ar.html

Karl Håkan





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar