lördag 5 september 2015

De 7 församlingarna

Demokrati och Jesus

Laodiceia betyder Demokrati, Folkstyre. Och den sista församlingen i Bibeln är alltså vårt moderna styrelseskick Demokrati.

Jesus älskar Demokrati, men det räcker inte att ha ett system där bara majoriteten bestämmer. Det är därför det står att Laodiceia varken är varm eller kall, varken det ena eller det andra. Det är en kompromiss. Något ljumt. Och en Demokrati som inte har mera än att majoriteten bestämmer, den fungerar inte.

Det är därför det stå att Jesus skall spy ut den ur sin mun.

Det är också intressant att notera att länder där vi har demokrati idag, det är i huvudsak länder som varit och är Kristna. Medan Muslimländer och tidigare Kommunistländer t ex har mycket svårt att implementera Demokrati.

Och det är precis vad vi läser i Upp 3:18.

Upp 3:18. Jag råder dig att köpa hos mig guld renat i eld, så att du blir rik, och vita [skinande] kläder för att klä dig, så att inte din nakenhets skam syns, och ögonsalva till att salva in dina ögon så att du skall se.

Rent Guld
För att en Demokrati skall fungera måste den ha Jesus sinne. Den måste ha hans rena Guld. Hans rena Evangelium, han rena Budskap. Och tankar. Älska och respektera varandra och ha rena uppsåt i det vi gör.

Vita kläder
Vi måste ha hans sätt att se på varandra som människor som begår fel ibland, men som i Jesus har förlåtelse. När vi har gjort fel då måste vi ärligt få börja om. Alla lär vi av våra misstag, och det är därför vi måste ha förlåtelse och få börja om för att utvecklas som människor.

Ett samhälle som aldrig kan dra ett streck över det som varit och låta människor börja om, den dömer på sikt alla. Eller blir det ett lögnsamhälle där bara de som ljuger klarar sig.


Ögonsalva
Det sista är alltså ögonsalva. Och det vet vi att det är viktigt i ett Demokratiskt samhälle.

Vi måste se med Jesu ögon, kunna genomskåda förförelse när den kommer. I vår massmediala värld där bilder ofta har suggestiv kraft gäller det att kunna se mera. Se bakom bilder, och se konsekvensen av det budskap man sänder med bilden.

Ögonsalvan måste fungera i massmedia. Eftersom vi idag har ett samhälle där väldigt mycket av vår kunskap kommer från massmedia TV och www, Internet. Måste där finnas ärlig och sann information annars går samhället snett.

Och när då en enskild Grupp tar över en viktig del av massmedia och inför principen att färga informationen med sitt tänkande. Då har det också spårat ur och vi har inte länger en fungerande Demokrati.

Och tyvärr kan vi se det här i vår vänsterdominerade TV där 80 % av journalisterna idag sägs varar vänstermänniskor. Och vi ser hur hela vårt samhälle håller på att kantra åt vänster idag, och sanningar som anses stå till höger hålls undan för Svenska folket.

Informationen, Genomskinligheten, som man talar om i många sammanhang, är viktig. Ett samhälle där vissa döljer sina fula handlingar och avsikter, kan inte fungera.

I Sverige har vi av tradition haft ett öppet samhälle. Information om enskilda har varit tillgänglig så att man har kunnat se att allt gått rätt till. Nu har vi kommit in i ett läge där det här utnyttjas. Kriminella skaffar sig kunskap om individer och man tvingas stänga tillgängligheten, för att skydda mot brott.

Det här är fel väg att gå. Vi kommer mer och mer in i ett samhälle där vi inte ser. Där ögonsalvan inte fungerar. Och vi kan inte längre lita på varandra.

Informationsutbyte sker också vid samtal och då är det viktigt att man inte bara uttrycker sin åsikt genom att tala, utan att man också lyssnar och tar till sig.

Summering.
Det är intressant att se att det alltså är så som Jesus säger. För att en Demokrati skall fungera så räcker det inte med majoritetsstyre. Det måste också vara hans tänkande både vad gäller tanke, uppsåt, förlåtelse och information.

Det är därför viktigt att vi inte ger upp vår kristna tro i det här landet och tror att vi kan ersätta den med Islam, eller med Ateism, eller med Buddism. Det är Jesus som gett oss Demokrati och det är han som är Grunden i den och utan Jesus och hans Budskap faller Demokratin samman.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar