tisdag 22 september 2015

minJesus kommer 5

Jesus ord om sitt kommande

Vi skall titta lite på Jesu egna ord om änden och vad som skall hända när han kommer.

Mat 24:14.  Och det kommer att bli så att hela mänskligheten [den bebodda delen av värden, jorden] får höra rikets evangelium, helt och hållet [komplett, helt, fullständigt, odelat], och då kommer den slutliga änden [resultatet, avslutet, det slutliga] att komma fram [vara på plats, ha kommit].

Före Jesu kommande skall Evangelium predikas för hela mänskligheten, där är vi idag. Idag når Evangelium in över allt med hjälp av Satelliter och Internet, etc. och det här ordet är alltså uppfyllt.

Mat 24:29.  Och strax efter, den tidens [dagarnas] vedermöda [prövningen, nöden] kommer det här, solen mörknar [grumlas] och det sker att månen inte ger från sig sitt ljus och stjärnorna de kommer att falla från himlen [skyn] och himlens makter [krafter] kommer att skakas [bli upprörda, röras upp, rysta, bli störda].
Mat 24:30.  Och då [därefter] kommer Människosonens [Adams sons] tecken att visa sig [lysa, framstår] i himlen [skyn, luften] och då [därefter] slår sig alla värdens folkslag [stammar, klaner] för bröstet i sorg, och de kommer att se Människosonen [Adams son] komma [framträda, träda in] på [under] himlens moln [skyar, dis] med väldig [stor] makt [kraft, styrka] och ära.
Mat 24:31.  Och han kommer att sända sina budbärare [änglar] med basunens [trumpetens, (kommer från:) vågor] väldiga [stora] ljud och de kommer att samla de utvalda från de fyra väderstrecken [vindarna] från himlens ena ände till den andra [så att det sträcker sig till och är också från den andra delen av den].

Här ser vi samma ord som vi läste i Upp 6:12 – 13 (det 6:e inseglet). Men här lite annorlunda. Solen sa vi var Jesus och hans budskap skall inte komma ut på samma sätt. Församlingen kommer inte att ha det klarar ljuset längre och Stjärnorna, de som ansetts vara något de faller, de avslöjas precis som vi ser idag.

Och det är då vi skall se människosonen komma.

Det här kan vi också se idag. Jesus har blivit satt åt sidan i det officiella samhället. Församlingarna har i mycket blivit ljumma och framför inte med samma kraft Jesu klara budskap längre. Och som vi sa, de som ansetts vara något de avslöjas idag och faller.

Jesu kommande är nära.

Vi ser här att han skall samla de sina. Och det kan man se ur två perspektiv. Dels Judarna som har samlats till sitt land och fortsätter att göra det. Och det kunder vi också läsa i Hes 39 hur Jesus skall samla Judafolket. Och det äger rum idag, det pågår alltså.

Men man kan naturligtvis också se det som att Jesus samlar alla kristna till sig.

Luk 21:29. Och han berättar för dem jämförelsen [liknelsen]: Se på fikonträdet och alla träd.
Luk 21:30. När ni ser att de slår ut, då vet ni att nu är sommaren nära.
Luk 21:31. Och på det viset, när ni ser dessa saker hända, vet ni att Guds rike [regeringstid, suveränitet] är nära.

Här är versen om fikonträdet och alla träd. Träd brukar stå för länder. Och här ser vi då att de skall slå ut, bli fria. Och fikonträdet syftar speciellt på Israel.

Vi har redan sett att det här ägt rum. Och därmed vet vi att vi är i den tid när Jesus snart kommer.

Mat 24:34.  Jag säger er med säkerhet, det här släktet [generationen, nationen, folket, tidsåldern] skall verkligen inte [aldrig] nå sitt slut [passera, förgås] förrän allt detta händer [föds, kommer, sker].

Här har vi åter ett ställe som kan tydas på två sätt. Det ena har vi sett hur det går i uppfyllelse och det är att Judafolket, inte skall utplånas förrän allt sker och Jesus kommer tillbaka. Och det har vi sett idag. Judarna finns kvar och samlas precis som ordet säger till sitt land.

En annan tolkning är att de som är med om det första av det här den generationen kommer också att var med på slutet. Och med den tolkningen så ser vi åter att Jesus kommer snart.

Jesus hänvisar också till Noas och Lots dagar.

Luk 17:26. Och som det var på Noas [*] dagar så kommer det att vara också på Människosonens [Adams sons] dagar.
Luk 17:27. De åt, de drack, de gifte sig, de blev bortgifta, ända till den dag när Noa går in i arken och floden kommer och förintar alla.
Luk 17:28. Och likadant var det på Lots [son, insvept, han följde med, han var kvar] dagar, de åt, de drack, de köpte, de sålde, de planterade, de byggde hus.
Luk 17:29. Och den dagen då Lot går bort från Sodom [det röda, asfalt, bränt] då regnar det eld och svavel från himlen och förintar alla.
Luk 17:30. På samma sätt är dagen då Människosonen [Adams son] uppenbaras.

Jesus hänvisar här till Noas och Lots dagar, och vi vet att det var tider av ogudaktighet. Och vi vet också att under Lots dagar var Homosexualiteten total i Sodom, och vi vet att så har det blivit idag i dagens samhälle också. Ett tecken som åter pekar på att vi är i den tid när Jesus kommer snart. Tecknen har gått i uppfyllelse.

Här kan vi alltså se i Jesu tal att de tecken som skulle komma innan Jesus kommer de har vi idag. Och då kan vi säga att: Nu kommer Jesus snart.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar