torsdag 23 juni 2016

Öppenhet eller Lagträldom
Kreativitet och Utveckling eller Stagnation
160623


Vi står inför ett val idag. Vilket samhälle vill vi ha. Ett Lagträldomens samhälle. Där alla styrs i detalj av lagar. Med straff och hot mot den som inte följer alla detaljer.

Eller vill vi ha ett öppet samhälle, Ett samhälle där man litar på människor. Ett samhälle där vi inte gömmer oss för varandra utan vågar stå för vad vi tycker. För det är tillåtet att var sig själv.


Det är det här valet vi kan göra idag. Idag ser vi hur mycket går på linjen att lagstifta, att sätta regler. Alla skall följa dem.

Samtidigt driver man linjen om personlig integritet och äganderätt. Ingen skall se mig och ingen får röra det som är mitt. Det fungerar inte.

Vi skall i stället ha ett öppet samhälle, där folk ser varandra. Och därmed litar på varandra. Där Allemansrätten är det viktiga, på alla områden, i stället för att tjuvhålla på sina saker och försöka tjäna pengar på dem. Det blir inget välsignat samhälle.

I det öppna samhället behövs inte en massa lagar, alla ser vem som är den verklige brottslingen ändå.

Men i det slutna samhället där gömmer sig den verklige brottslingen. Och de som åker dit är de som inget ont egentligen gör, men råkar komma på fel sida om någon meningslös regel, som dessutom ofta är där för att någon skall kunna tjäna pengar på en. Eller man råkar använda något som någon annan lagt rabarber på och anser sig äga.

Nu kan vi avskaffa äganderätten till bilder, äganderätten till böcker, äganderätten till låtar, filmer. Etc. Allt detta som ändå fritt kan kopieras och därmed göra det tillgängligt och kunna användas och byggas vidare på.

Vi kan öppna upp vårt samhälle och göra det transparent och tillgängligt och en källa för kreativitet och kunskap. Ett rikt samhälle i utveckling.


Jesus hjälp oss att förverkliga ditt öppna samhälle. Ett samhälle där vi ser varandra och kan lita på varandra. Ett rikt samhälle där vi ärligt har tillgång till allt. Jesus!!

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar