måndag 31 juli 2017

Ändetiden 0154,
Jesus utgjuter sin Ande över Alla



Här är det berömda ordet att Gud ska utgjuta av sin Ande över alla människor, eller allt kött som det egentligen står. Det här finns alltså någon stans i framtiden. Ett generellt löfte till alla. Men också ett specifikt löfte till Israel, eftersom hela det här avsnittet handlar om Israel.

Joel 2:28 (Joel 3:1).  <Trad:> Och det sker därefter att jag utgjuter min ande över allt kött, och era söner och era döttrar skall profetera, och era gamla har drömmar, och era unga män har uppenbarelser.
| <Alt:> Och det sker därefter att jag utgjuter min ande över alla människor [allt evangelium], och era söner och era döttrar talar inspirerat, och era gamla har krafter kvar, och era unga män ser visioner.
Joel 2:29 (3:2).  Och också över tjänarna [slavarna] och över tjänarinnorna [slavinnorna], utgjuter jag i de dagarna min ande.

Man kan fråga sig, vem gäller det här stället. Gäller det alla människor eller bara specifikt Judarna, Israels folk.

Och där är det intressant att titta på vad som har hänt hittills. Att titta på de löften som Gud hittills har uppfyllt.

Två gånger har Anden fallit hittills i modern tid och det var dels 1906 när Pingströrelsen startade. Och den andra gången var 1967 när Anden föll i den Katolska kyrkan, och sedan i alla samfund.

Parallellt med det här så fick Judarna tillgång till Israels land 1917, när Britterna erövrade landet och deklarerade att Judarna fick bosätta sig där. Och likaså 1967 när Israel blev angripet och i kriget som följde tog Israel allt Land Gud lovat. Allt mellan Jordan och Havet.

Vi kan alltså se här hur både Israel och Alla människor, allts vi Hedningar som vi också kallas blir välsignade samtidigt. Och det är alltså det som gäller här också.

Anden ska falla både över Israels folk och över Alla Andra människor. Det är det som ligger i det här löftet.

Och som sagt Anden har fallit i två omgångar hittills, först som vi skrev Pingströrelsen och sedan i hela Kristi kyrka, Och nu den tredje gången ska alltså alla människor inkluderas, och både Israel och Hedningarna.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar