måndag 8 januari 2018

Ändetiden 312,
Jesus kommer med rättfärdigheten



Här i fortsättningen av det Upp 19 beskrivs Jesu återkomst och många tror att det här är ett skede som ska ske på en gång.

Men här finns många beståndsdelar som beskriver olika delar av det som är Guds frälsning. Saker som kommer att ske över tid och i olika skeden. Och saker som vi också just nu är mitt uppe i.

Här finns alltså beskrivet Jesu kommande och världens slutliga frälsning genom honom. Men vi börjar att titta på den första versen Upp 19:11 och vad den berättar.

Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.


Det första vi möter här det är en Vit häst, och Jesus sitter på den. Jesus är sanningen, han är ren, han är vit, han är den som dömer och han är den som strider för rättfärdighet.

Och det har han gjort när han dog på korset. Då tog han upp striden med ondskan och vann

Vi kan också titta på Upp 6:1 där möter vi också en vit häst.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.

Det är ett intressant och omstritt bibelställe. Många hävdar att här talas det om Antikrist. Men det tror inte jag utan här talas det om Jesu seger. Jesus är den som också här sitter på den vita hästen.

Att så är fallet ser vi på att hästarna, de som kommer i de följande versarna, presenterads av de 4 väsendena och det första väsendet var ju lejonet av Juda, alltså Jesus. Och det här bibelstället beskriver den seger som Kristendomen hade i början när den gick fram och besegrade, och tog över, hela Romarriket.

För den som vill läsa en parallell beskrivning av samma sak så finns de 4 välsignelse floderna som flyter ut ur Edens Lustgård. De står i 1 Mos 2:10 – 14. Där vi liksom med hästarna ser att den första har en speciell välsignelse. I den första flodens fall talar man om fint Guld och Pärlor etc.

Jesus har kraft och han besegrade Romarriket. Och han kommer att göra det igen.

Och här i Upp 19:11 kan vi alltså se Jesus som denne segrare. Han som har ädelt Guld. Han som har sanningen och är rättfärdig. Ja han som är vår domare.

Nu i vår tid kommer han att på nytt vara den vita hästen som besegrar ondskan också i vår tid.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar