måndag 22 januari 2018

Ändetiden 326,
Jesu seger



Här är versen som beskriver Jesu slutliga seger. Vilddjuret kommer att gripas och också den Falske Profeten. Guds rike tar över världen. Och vad jag förstår måste det också innebära att Jesu återkomst här fullföljs. Det är nu han som regerar.

Upp 19:20. Och vilddjuret grips och med honom den falske profeten [lögnprofeten], han som åstadkommer tecken inför honom, med vilka han bedrar dem som mottagit vilddjurets märke [prägling, kännetecken] och som dyrkar [avgudar, älskar] hans bild, de två kastas levande i eld sjön som brinner med svavel.


Vi ser här hur både Vilddjuret och den Falske Profeten grips tillslut. Det onda är besegrat. De som försöker förverkligar Djävulens plan på jorden att stoppa Jesu seger blir här gripna.

Vi läste i vers 19:11 om hur Jesus visade sig. Det är här den sista tiden börjar. Och här får vi se Brudgummen, Jesus själv.

Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.

I versarna innan i Upp 19:1 får vi se Bruden. Församlingen.

Upp 19:1. Och sedan hör jag ljud av en väldigt stor folkskara i himlen, som säger: Halleluja, frälsningen och äran och lovprisningen och makten tillhör Jesus [Herren] vår Gud.

Och i Upp 19:7 – 8 kan vi läsa om att det är Bröllopet. Jesu frälsning av vår värld. Hans totala seger.

Upp 19:7. Jubla och lovprisa och ge ära till honom, för lammets bröllop kommer och hans brud [kvinna] gör sig i ordning.
Upp 19:8. Och hon får klä sig i fint linne, rent och skinande, för det finna linnet är de frikännande domarna för de heliga.

Vi kan se hur Upp 19:1 – 9 handlar om Bruden, Församlingen. Här i vers 7 nämns just Bruden.

Och i Upp 19:11 – 20:3 får vi alltså läsa om Brudgummen. Och hur han tillsammans med sin församling vinner. Segrar och blir vår frälsare.

I Joh 3:16 – 17 kunde vi också läsa att Guds mål just var att frälsa världen genom Jesus.

Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.

Det har varit Guds plan hela tiden och här blir det alltså slutligen fullföljt i Upp 19:20, och framåt.

Upp 19:20. Och vilddjuret grips och med honom den falske profeten [lögnprofeten], han som åstadkommer tecken inför honom, med vilka han bedrar dem som mottagit vilddjurets märke [prägling, kännetecken] och som dyrkar [avgudar, älskar] hans bild, de två kastas levande i eld sjön som brinner med svavel.
Upp 19:21. Och de övriga de dödas med svärdet, hans som sitter på hästen, det som utgår ur hans mun, och alla fåglarna blir fyllda av deras kroppar [köttsliga och mänskliga natur].
Upp 20:1. Och jag ser en ängel [budbärare] som kommer ner från himlen och som håller avgrundens [dödsrikets] nyckel och en väldig boja i sin hand.
Upp 20:2. Och han tar fast draken [ormen] den gamle ormen, som är Djävulen och Satan och han binder honom för tusen år.
Upp 20:3. Och han kastar honom i avgrunden [dödsriket] och låser om honom och förseglar dessutom om honom, för att han inte skall kunna bedra folken mera, tills de tusen åren har gått. Därefter skall han befrias en kort tid.

Och efter den här segern kommer 1000 årsriket där Jesus regerar tillsammans med de som tror på honom.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar