måndag 1 januari 2018

Ändetiden 305,
Vi är med Gud


Här har vi åter ett Bibelställe som visar hur intimt vi får leva med Gud. Ja, vi är inte bara en del i hans himmel vi är också en del av honom själv. Och allt av nåd. Jesu verk är det som vi bara får ta emot.

Jesu frälsning är fantastisk. Ja den har ingen gräns för hela Guds frälsning är till för oss. För att vi skall bli som Gud vill ha oss.

Upp 19:4. Och de 24 äldste och de 4 väsendena faller ner och tillber [böjer sig inför, älskar] Gud, som sitter på tronen och säger Amen [det är sant] Halleluja [Prisad vare Jesus [Herren]].


Här kan vi läsa om de 24 äldste och om de 4 väsendena, och vilka är nu de.

För att se det går vi till Upp 4:6 – 11. Där får vi se in i himlen och där finns just de 4 väsendena och de 24 äldste.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.
Upp 4:8. Och vart och ett av de 4 väsendena har upptill 6 vingar, de är fulla med ögon runt omkring och invändigt, och de har ingen vila på dagen eller natten, och de säger helig [ren], helig, helig är Jesus [Herren] Gud den allsmäktige som var och som är och som kommer.
Upp 4:9. Och när väsendena ger ära och lovprisning och tack till honom som sitter på tronen, han som lever i evigheters evigheter.
Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

Här ser vi alltså vad de 4 väsendena är i vers 7.

- Det är ett Lejon. Lejonet av Juda, Jesus själv. (Det kan vi läsa i Upp 5:5).

- Det är en Ungtjur, och tjur symboliserar Fadern, han som är ursprunget.

- Det är Väsendet med människoansikte, och det är vi som är frälsta av nåd i Jesus. Vi är fortfarande människor, har vårt människoansikte, men är samtidigt av nåd i Jesus, och därmed i Gud.

- Det fjärde är en Örn. Alltså en fågel som i Bibeln ofta symboliserar den Helige Ande.

Vi ser alltså här att det är Guds fullhet vi ser. Det är Treenigheten, men kompletterad med Bruden, Människan frälst av nåd.

Och i vers 10 möter vi de 24 Äldste. Det är 12 + 12, alltså representanter för det gamla och det nya förbundet. De 12 stammarna + de 12 apostlarna. Det blir 24. Det är alltså åter vi människor som är frälsta och lever i Jesus.

Och här får vi se Nådens betydles. För vi ser hur vi som frälsta människor faller ner och tillbe Jesus, och kasta våra kronor framför honom. Det är han som gett oss värdighet som frälsta och allt tillhör honom. Allt är av nåd.

Och här ser vi alltså de olika rollerna i himlen. Men allt hör ihop. Och det är därför som både de 4 väsendena och de 24 äldste tillber Gud. För det är först när vi alla är tillsammans i Jesu nåd och i Faderns skaparverk som det är Gud. Och i oss själva är vi inget.

Och det är alltså så här Gud vill ha det. Han vill ge oss den fulla nåden, så att vi blir en del av honom. En del som erkänner att det är Jesus som är vår frälsare, och att det är först när vi erkänner hela Gudomen som vi är där Gud vill att vi ska vara.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar