söndag 2 oktober 2016

De 7 församlingarna 15,
Vad är Jesus för församlingarna

En intressant sak att titta på, det är hur Jesus presenterar sig för varje församling. Det kanske säger något om hur han ser på församlingen och vad församlingen är i förhållandet till Jesus.


Upp 2:1. Till ängeln [budbäraren] för den Efesiska församlingen skriver du detta. Den mäktige med de 7 stjärnorna i sin högra hand, han som går mitt bland de 7 ljusstakarna av guld, han säger:

Till Efesos den Första församlingen hänvisar Jesus till att det är han som är herre över alla de 7 församlingarna och som vi vet så var ju Efesos första församlingen den, där allt startade. Som sedan också blev de andra församlingarna.

Upp 2:8. Och skriv detta till Smyrnas församlings ängel [budbärare]. Den förste och den siste, han som var död och lever, säger:

Till Smyrna, som var den Hednakristna församlingen talar Jesus om sin död och uppståndelse. Han är livet och det är en tröst som han vill ge Smyrna, de var ju en församling med mycket förföljelse. Men Jesus ger dem liv. De har intet att fukta.

Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:

Pergamon som är den Katolska kyrkan får ett ord om det skarpa tveeggade svärdet. Guds svärd är Guds ord. Sanningens ord, Ja Evangelium. Och det var det som den Katolska Kyrkan skulle föra ut och etablera. Och att det var tveeggat visar att där både fanns dom och försoning. Något som den Katolska kyrkan också har behövt höra genom tiderna.

Upp 2:18. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Tyatira [fortsatt offer]. Så säger Guds son, han som har ögon som elds flammor och vars fötter liknar skinande koppar [brons]:

Tyatira är Islam. Här talas det om eldsflammor och vi vet vilken krigisk och hård religion det är.

En intressant vinkling är fötter av koppar som vi ser och det påminner oss om Statyn som Nebukadnessar såg. Den hade fötter av järn och lera. Här är det i stället koppar. Den staty Nebukadnessar såg slogs sönder. Här är alltså något starkare, Jesus har fötter av koppar. Statyn som Nebukadnessar såg, stod också för de världsliga rikena och det är alltså något också Islam gör. För Islam är tron politik, något som har med världsliga riken att göra och det visste Jesus.

Det är också intressant att Jesus talar om fötter av koppar. Men han talar inte om Guld. Islam är inte en Religion som står för det ädla och renhet. Fötter talar också om avslutningen, Islams roll i änden när den skall vara stark precis som den är idag.

Upp 3:1. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Sardes. Han som har Guds ande och de 7 stjärnorna säger:

Sardes, står för Reformationskyrkorna[KHS1] , och ser vi att det talas om Guds Ande. Och också de 7 stjärnorna, alltså något för alla församlingarna.

Vi vet att Reformations Kyrkan var en kyrka där man lyssnade på Guds Ande och ändrade kurs. Och vi ser också hur det som gjordes kom att påverka alla församlingarna. Från katolikerna till vår moderna tid med Väckelser och Demokratirörelsen. Och det var alltså det här som var Jesu syn på Sardes.

Upp 3:7. Och skriv till ängeln [budbäraren] i Filadelfias församling: Detta säger den helige, den sanne, som har Davids nyckel, som öppnar och ingen stänger, och stänger och ingen öppnar.

Filadelfia är en församling som Jesus har öppnat för. Och då kan ingen stänga. Filadelfia är en välsignad församling med väckelse.

Upp 3:14. Och skriv till Laodiceernas församlings ängel [budbärare]. Han som är Amen, det pålitliga och sanna vittnet, begynnelsen på Guds skapelse, säger:

Vi ser här hur Jesus presenteras som Amen, avslutningen och bekräftelsen.

Och versen pekar också på att Jesus är Begynnelsen på Guds skapelse, som nu är fullbordad i och med Laodicea, som var den sista av de 7 församlingarna.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar