fredag 21 oktober 2016

Himlen 10,
De 4 väsendena är Människan och den Treenige Guden

Vi fortsätter att läsa vidare om de 4 väsendena i Hes 1 och åter igen ser vi att det är den Treenige Guden och den Frälsta människan som Gud talar om. Och att vi alltså genom Guds frälsning får vara med Gud. Får vara tillsammans med Jesus.


Hes 1:6 Och de hade 4 ansikten var och en, och 4 vingar var och en.
Hes 1:7 Och deras steg är rätta steg, och själen i deras steg är som unga kalvar och gnistrande som färgen av polerad koppar.
Hes 1:8 Och människans [Adams] kraft [hand] var under deras vingar, 4 på de 4, och ansikten på sidorna hade de 4.
Hes 1:9 Deras vingar band dem till varandra, och de lät sig inte föras runt som människan går, Gud verkade [gick fram] där de gick.

Här ser vi att de hör ihop och vi se formuleringen att Gud verkade där de går. Alltså Gud är med dem, Ja de är de 4 yttringarna av Gud. De är 4 men ändå samma.

Hes 1:10 Och deras ansikte liknade människoansikte [Adams ansikte] och lejon ansikte till höger på de 4 och tjur ansikte till vänster på de 4 och örn ansikte på de 4.

Här ser vi ansiktena, och det är samma som i Upp 4:6 – 8. Men vi kan se en skillnad i ordningen. Här kommer människoansiktet först. Alltså den frälsta människan står först. Medan i Upp 4 står lejonansiktet först, alltså lejonet av Juda, Jesus.

För Gud är det människan som är viktig. Det är vi som frälsta som är målet med hela Guds frälsningsplan.

Men för oss är Jesus viktig. Det är han som kommer först i Upp 4 för det är han som offrade sig. Gav sitt blod. För att vi skulle kunna blir frälsta.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar