tisdag 11 oktober 2016

De 7 församlingarna
24,
Totalsummering


Breven till de 7 församlingarna i Uppenbarelseboken (Upp 2 och 3) är en intressant profetia över Kyrkorna från Jesu tid och fram till idag. Också de 7 Basunerna är profetior på den tid som respektive församling handlar om och ger andra aspekter på hur det var då.

Vi kan här följa hela Kristenheten, och mycket av vad som händer runt omkring, från Jesu tid och den första församlingen fram till våra dagar, och den tid vi nu lever i precis innan Jesus kommer igen och genomför sitt rike.


De 2 första församlingarna

Efesos, Den Judisk Kristna församlingen
Efesos den första församlingen var den Jude Kristna församlingen som uppstod direkt i Jerusalem på Pingstdagen. Den tappade sin första kärlek som bibeln uttrycker det och Jesus tog Ljusstaken ifrån den och den har varit borta fram till våra dagar när vi på nytt fått en Messiasrörelse i Israel.

Här kan vi också i bibelordet läsa om den 1 Basunen enligt vilket 1/3 av Judarna skall dödas. Det skedde i samband med Templets förstöring och den förföljelse av Judarna som följde därefter.

Smyrna, Den första Hedna Kristna församlingen
Nästa församling är Smyrna, det är den Hednakristna församlingen som Paulus var med om att starta. Den växte och växte och till sist var den så stor att den var ett hot mot Romarriket. Den var stundtals hårt förföljd och det ser man när man läser om den i brevet och i den 2:a Basunen.

Om de två första församlingarna Efesos och Smyrna:


De samhällsbyggande församlingarna
De två följande församlingarna Pergamon och Tyatira representerar Den Katolska Kyrkan och Islam som skulle dominera Kyrkohistorien från 300 talet och fram till reformationen på 1500 talet.

Pergamon, Den Katolska kyrkan
Pergamon är Den Katolska kyrkan och den får kritik av Jesus för att ha blandat in avgudar i den Kristna tron. Men Jesus kommer likafullt att använda den katolska Kyrkan för att bevara Kristendomen.

Och i den 3:e Basunen kan vi läsa om Malört, det Andliga budskapet blir förgiftat.

Tyatira, Islam
Tyatira är Islam som är Profetens lära, och den kommer att leda till smärta och andlig död. Och det Muhammed kom med det var Satans djup.

Och i den 4:e Basunen kan vi läsa om hur Islam leder till Andligt mörker.

Men Jesus kommer att använda delar av Islam som inte styrs av Muhammeds budskap till att rensa upp bland de som tappat tron i ändens tid, alltså nu, vilket vi ser runt omkring oss.

Om Pergamon och Tyatira:

Den Nya tidens församlingar

Sardes, Reformationskyrkorna
Sardes är Reformationskyrkorna men de har inte gått tillräckligt långt. Men i den här kyrkan finns människor som Gud anser som frälsta, som häller måttet och som finns i Livets bok.

Och i den 5 Basunen kan vi läsa om både den nya tiden som kom runt 1500 talet och framåt och också det 1:a världskriget.

Filadelfia, Väckelsekristendomen
Filadelfia är Väckelse kristendomen som kom i slutet av 1700 talet och under 1800 talet och blommade ut med Pingströrelsen på 1900 talet. Vi kan läsa hur Messiasrörelsen i Israel kommer att ha sina rötter i Väckelsekristendomen.

I den 6 Basunen kan vi läsa om 2:a världskriget och det hemska som Hitler gjorde mot Judarna när han dödade 1/3 av dem. Och vi får också läsa att trotts allt hemskt som hände så kommer människorna inte att omvända sig, precis som också har hänt i verkligheten.

Laodicea, Demokratirörelsen
Laodicea betyder folkstyre alltså Demokrati. Och det är det vi har nu. Nu är det Demokratirörelsen som behärskar världen. Och det är inget fel med Demokrati, det är ett bra styrelseskick, men som Jesus säger så behövs mera. Det behövs klarsyn och renhet och ett uppriktigt hjärta för att demokratin skall fungera. Och det kommer Jesus att ge Demokratin så att den kan ta oss in i hans 1000 års rike.

Läser vi om den 7:e Basunen så ser vi att Jesus kommer och han ger lön åt dem som tjänat honom och kommer att straffa och utplåna dem som har fördärvat Jorden.

Om Sardes, Filadelfia och Laodicea:

Olika Aspekter som vi kan se i Breven
Till sist kan man också titta på olika aspekter och hur Jesus t ex beskriver sig själv för församlingen.

Vi tittar på ändens tid i förhållande till Församlingen.

Vi tittar också på vilket slutord som varje församling får och där finner man t ex att redan den första församlingen skulle få tillgång till livets träd.


Till slut kan man summera och konstatera att det är väldigt intressant att se nu när vi står i slutet av den här 2000 årsperioden att det som Jesus sa i sina brev till församlingarna, det har gått i uppfyllelse.

Tänk vilken Gud vi har, han finns verkligen. Och han kommer att segra.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar