lördag 18 februari 2017

Frälsaren 102,
Livet med Jesus är en Lustgård,
Summering
(1 Mos 2:4 – 25)


Berättelsen om Edens Lustgård som finns i Bibelns 2 kapitel är en beskrivning av Jesus, och det fantastiska liv vi får i Jesu frälsning.

Jesus är YHVH
Jesus fanns redan i gamla testamentet. Det sa han själv vi flera tillfällen. Och när man läser 2 kapitlet i bibeln 1 Mos 2 så hittar man honom. Och när man ser att YHVH som uttalas Jeshoa (med h liknande sje-ljud) är så lika Jesus som hette Jechoa (med tje-ljud) på Hebreiska så förstår man att det är han. Herren Gud eller Guds Jeshoa som det egentligen står i 1 Mos 2:4 är alltså Jesus Guds son.



Utan Jesus är landet dött
Utan Jesus fanns ingen frälsning. Då var allt torrt. Tomt, Kaotiskt. Och vi vet ju att går vi tillbaka i tiden tillräckligt långt så var det så. Det var vildarna som levde och de levde så. I Kaos och Andligt mörker.


Först kom Guds välsignelse genom lagen
Men före Jesus så kom lagen. Guds skapelse av oss till frälsta människor startade när han utsåg Israel och gav dem lagen. Ja den kanske t o m började lite innan med att Gud brydde sig och började leda människor rätt, genom att sända sitt ljus i mänskligheten.


Jesus är både sann människa och sann Gud
Och så kom Jesus. Han var både Gud och människa på en gång. Han var fullbordan av det Gud hade lovat. Och han föddes av en människa, en kvinna, som tillhörde Israels folk. Det Gud utvalt och gett lagen.

Men Gud var i honom, han var avlad av den helige Ande och han var fylld av Guds ande.


Hos Jesus är fantastiskt, som en lustgård
Livet i Jesus är fantastiskt. Det är som en lustgård som Gud planterat, Full av fantastiska frukter. Livet i Jesus är något fullständigt nytt och välsignat.


Livets träd i lustgården är Jesu Evangelium
I Guds lustgård så finns regler. Regler och råd som skall hjälpa oss, och där finns Evangelium. Jesu Evangelium som ger oss livet.

Men där finns också en övertro på lagar. En lagträldomsande som dödar och tar bort vårt Andliga liv.


Jesu välsignelse fyller världen
Jesu välsignelse är inte bara för dem som lever närmast Jesus. Är med i hans församling och är frälsta. Nej den är så fantastisk att den kommer att välsigna hela världen. Och det beskrivs i bibeln som 4 floder.


Jesus erövrade den då kända världen
Den första floden är den som representerar den tid när Jesu frälsningsbudskap gick ut i de första kyrkornas tid och bokstavligt erövrade hela den då kända världen.


Krigiska kyrkor
Nästa 2:a-floden är den tid som följde när Guds budskap etablerade sig och det var en våldsam tid. Det var när den Katolska Kyrkan tog makten och senare också Islam kom och de strider som var mellan dem.


Det mänskliga förnuftet
Den 3:e floden representerar den tid när det mänskliga förnuftet och Sanningssökandet började verka och vi hade Reformationen och den så kallade nya tiden som började runt 1500


Andarna släpps loss
Den 4:e floden är den flod som vi haft nu senast. Den stora välsignelsen med väckelse och Ande som gått fram över hela Jorden. Men som också kännetecknats av onda Andar som i form av Socialismen tagit över stora delar av Jorden och nu senast i form av Islam. Som på samma sätt sprider ondska och död.


Välsignelseflodernas tid tar slut
Men Guds välsignelse över världen som han sänt med sina välsignelsefloder kommer att ta slut och det kan vi läsa om i Upp 16:12 där det berättas om hur Gud låter Eufrat den sista välsignelsefloden Torka ut.

Och när den torkat ut så kommer det Österländska, Konungarna från öster. Och Ormen, Vilddjuret och Den falske Profeten tar över världen som vi ser idag. Vi är alltså här i Historien.


Jesus sköter sin församling
På samma sätt som Adam får i uppdrag att sköta Lustgården, så sköter Jesus sin församling. Han är trädgårdsmästaren i den.


Liv eller Lagträldom
Träden i Lustgården kan liknas vid regler och lagar, på samma sätt som man här förr hade lagarna skrivna på balkar. Och i Lustgården finns många träd som hjälper oss.

Där finns specifikt Livets träd som är Jesu Evangelium och livet i Jesus. En lag som Gud har lagt i våra hjärtan och som kommer naturligt när man tagit emot Jesus.

Och där finns Kunskapens träd på Gott och ont som är Lagen och lagträldomen.


Jesus behöver sin församling
Församlingen är viktig för Jesus. Bara Jesus hade inte fungerat. Det är därför som Gud ger Jesus en hjälp som skall stå vid hans sida och föra ut hans Evangelium.


Gud frälser världen i steg
Guds frälsning till världen kommer i steg. I Skapelseberättelsen kan vi läsa om djuren som Gud skapade och som skulle vara Adam till hjälp. Men inget av dem var det Adam behövde. Och så har det också varit genom historien. Frälsningen har skett i steg, och Gud har tagit människor till hjälp men det har inte varit tillfyllest. Bara steg på vägen.


Jesus är också Domaren
På samma sätt som Adam namngav djuren så är Jesus domaren som talar om hur vi fungerar. Han är den som Gud har utsett till att döma världen.


Jesus lider döden och uppstår
Den riktiga hjälpen som Gud har tänkt den var tvungen att komma ur Jesus. Och på samma sätt som Adam försattes i djup sömn. Så fick Jesus gå i döden och uppstå för att vi skulle få det fulla livet som fungerar.


Församlingen är en del av Jesus
Eva var från en del av Adam. Och på samma sätt är vi som frälsta en del av Jesus. Hans lekamen och blod.


Församlingen är Kraft av Jesu Kraft och Evangelium av Jesu Evangelium
Det är intressant att se vad Adam säger om Eva. Den vanliga översättningen: Hon är ben av mitt ben och kött av mitt kött. Kan i stället översättas: Hon är Kraft av min Kraft och Evangelium av mitt Evangelium. Tänk vilken fullträff. Det är så vi får vara i Jesu frälsning.


Jesus och vi är ett
Adam och Eva beskrivs i Bibeln som en kropp, och på samma sätt får vi var en kropp med Jesus. Han är i oss och vi i honom.


Vi ska vara helt öppna inför Jesus
Adam och Eva var nakna. Och på samma sätt får vi som Kristna vara helt öppna inför Jesus. Allt skall vara klart oss emellan. Det är då det fungerar.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar