torsdag 8 juni 2017

Ändetiden 100,
Jes 24 – 27, Jesus frälser Israel



I Jes 24 – 27 har vi en stor samling profetior som visar hur det kommer att gå för Israel.

Det handlar till större delen om hur Jesus frälser Israel men i början tas förskingringen upp och vi skall titta på den först för att göra serien komplett.


Jes 24:1.  Se Jesus [Jashve] skall verkligen tömma landet [jorden, marken] och skall verkligen föröda och han skall fördärva dess yta och han skall låta sprida ut dess innevånare.

Jes 24:2.  Och det skall ske folk som präst, slav som herre, piga som fru, köpare som säljare, lån givare som lånare, fordringsägaren som indrivaren över honom.
Jes 24:3.  Han skall sannerligen låta avfolka [tömma, ödelägga] landet [jorden, marken], som skall avfolkas [tömmas, ödeläggas], och han skall sannerligen låta förstöra [plundra] landet [jorden, marken], som skall förstöras [plundras]. För Jesus [Jashve] har talat [talar] dessa ord.

Här ser vi alltså hur Jesus skall tömma och avfolka landet och det skall förstöras, och Jesus skall göra det här.

Jes 24:4.  Marken [jorden, landet] sörjer, den är som död, landet [jorden, värden, Tubal] är sjukt, det är som dött, på grund av landets [jordens, markens] folk.
Jes 24:5.  Och landet [jorden, marken] är gudlöst, under sina innevånare, för de har överträtt lagen [buden], de bytte ut stadgarna [lagen, sedvänjorna], de lät bryta det eviga förbundet.

Orsaken var att de bröt Guds förbund och inte följde hans lag.

Jes 24:6.  På grund av det här förintas landet [jorden, marken] och förgörs [straffas] de som bo i det. På grund av det här drabbar vreden landets [jordens, markens] innevånare och få människor återstår.
Jes 24:7.  Vinets sorg, den tunga [nerböjande] bakfyllan [svagheten, sjukdomen], de sörjer all glädje i hjärtat.
Jes 24:8.  Glädjen är slut, det glada ljudet från tamburinerna har upphört, harpans glädje är avslutad.
Jes 24:9.  Man dricker inte vin med sång, man har bytt berusningen mot förgiftning.
Jes 24:10.  Den öde [tomma, värdelösa] staden är krossad, man har stängt alla ingångar till husen [platsen].
Jes  24:11.  Skrik av ångest på grund av berusningen [vinet, festen] de öde gatorna, all glädje är bort från det glada landet [jorden, marken].

Alla glädje är slut, festen har bytts mot baksmälla och nu gäller ångest inför det som händer.

Här börjar alltså den här berättelsen om hur Jesus ger Israel seger med att visa bakgrunden. Israel hade kommit bort från Gud. De var inte mer under hans beskydd.

Och förskingringen hade inletts, landet förintas som det står. Den förskingring som nu pågått i 2000 år, och som nu Gud avslutar i vår tid, den inleds alltså i profetian i de här versarna.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar