torsdag 1 juni 2017

Det är genom Församlingarna och i Jesu Ande, det sker



Här kan vi läsa om de 7 Lamporna, en symbol på de 7 Församlingarna och vi ser de två Olivträden, en symbol på Kristenheten och på Israel och det är också genom Guds ande det skall ske. Alltså de Kristna församlingarna och Israel under ledning av Guds Ande.

Sak 4:1.  Och ängeln som talat till mig, återvände och han väckte mig, som en människa som väcks från sin sömn.
Sak 4:2.  Och han sade till mig: Vad ser du. Och när han hade sagt såg jag, och se en ljusstake helt i guld, och en skål längst upp och 7 lampor på de 7 och 7 rör till lamporna som var längst upp.
Sak 4:3.  Och det var 2 olivträd bredvid, ett på höger sida och ett på vänster sida.
Sak 4:4.  Och jag började tala och sade till ängeln som talat till mig, jag säger till honom: Vad är det här herre.


I Sak 4:2 och 3 ser vi de 7 lamporna och de 2 oliv träden. De 7 lamporna kan vi läsa om Upp 2 och Upp 3. De är Jesu 7 församlingar som skall upprätthålla och utbreda tron på Gud och Jesus på Jorden.

De 2 Olivträden kan man se i perspektiv av att olivträd i Bibeln brukar syfta på Israel. Och att det är två här kan man se i perspektiv av att Hedningarna också skall med. Det blir alltså en Judisk Israelisk del och en Hednakristen del.  De hedningar som har inympats i det äkta olivträdet som Paulus skriver i Rom 11:17.

Som alternativ kan man också se de två olivträden som det norra riket, Israel och det södra riket, Juda.

Men hur det än är så i den sista tiden så kommer allt att samverka till Jesu återkomst, till hans seger. Och vi ser det och kommer att se det i de olika församlingarna och också både hos de Kristna och hos hela Israel och Judarna.

Sak 4:5.  Och ängeln som talat till mig började tala och sade till mig: Så du förstår inte vad det här är. Och jag säger: Nej min herre.
Sak 4:6.  Och han svarade och sade till mig: För jag säger detta Jesu [Jashves] ord till Serubbabel. För jag säger: Inte genom rikedom och inte genom kapacitet, men genom min ande säger folkskarornas Jesus [Jashve Sebaot].

Det är genom Jesu Ande allt skall ske. Och det är det vi ser idag, hur hela världen är styrd av Jesu Ande. Det är han som ligger bakom. Och det är hans rike som kommer att upprättas.

Sak 4:7.  Vad är du stora berg, inför Serubbabel är du en slätt, och han skall låta föra ut huvud stenen med höga rop: Nåd, nåd åt henne.

Huvud stenen syftar på Jesus. Det är Jesus som skall segra och det är det som är allas vår frälsning. Jesus ger oss nåd, och inget kan stoppa honom. Hur stort och hopplöst det än ser ut så kommer Jesus att vinna och frälsa världen. Som vi kan läsa i Joh 3:16 – 17.

Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.

Det är hela världen Jesus kommer att frälsa och det är det som vi ser upptakten till idag.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar