onsdag 21 juni 2017

Ändetiden 113,
Uppståndelsen och livet i Jesus



De döda ska stå upp och det ska de genom Jesus. Livet kommer genom honom och genom hans död och uppståndelse.

Jes 26:19.  Era döda lever [blir åter levande]. Min döda kropp blir vårt levande väsen [reser upp oss], det slutliga. Och de som bor i stoftet jublar, för det är dagg, ditt ljus, din dagg, och jorden [landet, marken] låter föda farm [kastar] de döda.

Här har vi en vers som talar om hur de döda uppstår. Det är intressant att notera att det är genom Jesu döda kropp det sker, det är genom hans död som vi alla får liv.

Och den här versen står efter den förra som talade om att Anden fötts, Jesu seger. Det är alltså Jesus som ger oss det eviga livet, Den Helige Ande och Jesus hänger ihop, och det är alltså genom hans död som vi får liv och får leva. Det kommer vi alltså snart att få se förverkligat i full utsträckning på Jorden.

Den här versen har naturligtvis en Andlig koppling så att de som är Andligt döda kommer att få liv i Jesu Ande.

Men det här pekar också det fysiska livet. Att de döda uppstår Fysiskt som man väntat på i alla tider. Uppståndelsens dag när vi ska möta våra kära, och vår anfäder. Allt är där.

Och det är intressant att konstatera att redan har människor som levde för många år sedan på något sätt fått liv redan idag. Ja, genom den forskning som bedrivits. Genom den massmediala värld vi har med Youtube och Wikipedia och många andra kanaler som visar oss vad som varit, så har vi en helt annan kunskap hur folk levde förr och vad de gjorde.

Så redan har på något vis jorden fött fram sina döda inför oss. På något vis kan vi redan ana dem.

Men hur Gud slutligt ska uppfylla det här löftet det återstår att se. Men nu är vi där, när Gud alltså ska fullfölja det här.

Och att det är nu det ser vi när vi läster Paulus. I Romarbrevet skriver han om den stund när Judarna tar emot Jesus.

Rom 11:15. För om deras förkastelse är värdens försoning, vad är deras antagande om inte liv får de döda.

Det är alltså samma tanke som här, att det är här det ska ske, när Israel ser Jesus som sin Messias, och blir uppbyggda på nytt, som Gud vill. Då kommer de döda att uppstå.

Och för dem som har svårt med det här med uppståndelse från de döda så finns Pauli ord i 1 Kor 15:

1 Kor 15:12. Och om det förkunnas att Messias [Kristus, Den Smorde] har uppstått från döden, varför [hur] säger då några bland er att uppståndelse från döden inte finns.
1 Kor 15:13. Men om uppståndelse från döden inte finns har inte heller Messias [Kristus, Den smorde] uppstått.
1 Kor 15:14. Och om Messias [Kristus, Den smorde] aldrig [inte] har uppstått är alltså vår förkunnelse [proklamation, predikan] förgäves och tom, och också er tro.
1 Kor 15:15. Och vi är också Guds falska vittnen [lögnaktiva vittnen], för vi vittnar om Gud, att han är den som har uppväckt [upprest] Messias [Kristus, Den smorde] som han inte har uppväckt [har upprest, uppväcker], om det är så att döda inte uppstår [uppväcks].
1 Kor 15:16. För om de döda inte uppstår [vaknar], har inte heller Messias [Kristus, Den smorde] uppstått.
1 Kor 15:17. Men om Messias [Kristus, Den smorde] aldrig uppstod, är er tro [övertygelse] innehållslös [tom, förgäves], och ni är i era synder.
1 Kor 15:18. Och då är de tillintetgjorda [döda, förlorade], som är insomnade [avlidna] i Messias [Kristus, Den smorde].
1 Kor 15:19. Om vi i detta liv är de som hoppas, när vi är i Messias [Kristus, Den smorde], är vi bara eländigare [mer ömkliga] än andra människor.
1 Kor 15:20. Men nu har Messias [Kristus, Den smorde] uppstått [vaknat] från döden, han finns till som förstlingen [förstagrödan, den förste] från de som har insomnat [avlidit].
1 Kor 15:21. För när nu [eftersom] döden finns i människan [genom en människa], finns också uppståndelse från de döda i människan [genom en människa].

Här kan vi alltså läsa att hela vår tro hänger på att det finns uppståndelse från de döda. För om det inte skulle finnas det då har ju inte heller Jesus uppstått. Och då är ju hela vår Kristna tro förgäves.

Men nu vet alla vi som har Jesus kär att han finns, för han är hos oss, han är vårt stöd och han tar hand om oss på ett sätt som är helt oförklarligt om han inte skulle funnits.

Ja, han inte bara tar hand om oss. Han leder världen och hans profetior går i uppfyllelse. Det har vi i den här bloggen talat om många gånger.

Alltså har Jesus uppstått och då finns uppståndelse från de döda också för oss.

Tänk så fantastiskt det är.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar