söndag 4 juni 2017

Pingstdagen i Bibeln
170604



Idag är det Pingstdagen och då passar det att läsa ur Bibeln om hur Anden föll den dagen i Jerusalem strax efter Jesu Himmelsfärd.

Apg 2:1. Och när Pingst dagen var inne, var alla enhälligt [med ett sinne] samlade med varandra.
Apg 2:2. Och då uppstår plötsligt från himlen ett ljud som om en mäktig vind kommer, och det fyllde fullständigt lokalen där de satt.
Apg 2:3. Och det syntes liksom eldstungor [språk av eld] över dem och som sätter sig på var och en av dem.
Apg 2:4. Och de fylls alla av helig ande och de börjar att tala olika språk, som Anden gav dem att säga [uttala, deklarera].

Apg 2:5. Och det var fromma Judar som var i Jerusalem, från alla folk under himlen.
Apg 2:6. Men då händer när de hör det där ljudet, att de kommer tillsammans i en hop, och de är förvånade för de hörde var och en, deras eget språk talas.
Apg 2:7. Och alla blev utom sig och undrande säger de till varandra: Det här var ju märkligt, är inte alla dessa som talar från Galileen [cirkel, fällbar, ringa, gräns, kust, land].
Apg 2:8. Och hur kommer det sig att var och en hör vårt eget språk, därifrån vi är födda.
Apg 2:9. Parter och meder och elamiter, de som bor i Mesopotamien, Judeen och också Kappadocien, Pontus och Asien.
Apg 2:10. Frygien och Pamfylien, Egypten och från området vid Libyen, omkring Cypern och de som bor i Rom, judar och proselyter [omvända hedningar].
Apg 2:11. Kretenser eller araber, vi hör den tala på våra språk om Guds härlighet.
Apg 2:12. Och alla blev utom sig och var förvirrade, den ene inför den andre, och de säger: Vad överhuvudtaget [för speciellt, ju] menar man att detta är.
Apg 2:13. Men andra hånar genom att säga: De har blivit fulla av sött vin, det är det de är.
Apg 2:14. Men Petrus ställer sig då upp med de 11:a och höjer sin röst, och han säger till dem: Judiska män och Jerusalembor, alla här, för er ska det vara bekant, och lyssna till mina ord.
Apg 2:15. Det är inte som ni antar att dessa är druckna, det är ju 3:e timmen (kl 09) på dagen.
Apg 2:16. Det här är i stället det som sägs av profeten Joel:
Apg 2:17. Och det kommer att bli så i de sista dagarna säger Gud: Jag häller ut av min Ande över alla människor [kroppar, kött], och era söner och era döttrar skall profetera, och era unga män skall se syner [visioner], och era äldste skall komma att drömma drömmar
Apg 2:18. Och verkligen, över mina tjänare och mina tjänarinnor i de dagarna häller jag min Ande och de skall profetera.
Apg 2:19. Och jag skall föra fram mirakel uppe i [på] himlen och tecken nere på jorden, blod och eld och dimmor av rök.
Apg 2:20. Solen kommer att förvandlas [förändras, förorenas] till mörker, och månen till blod innan Jesu [Herrens, Jashve] dag kommer, den väldiga [stora, starka] och strålande [härliga, iögonfallande, framstående].



I översättning av

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar