torsdag 30 juli 2015

De 7 församlingarna,

Efesos, den Första Församlingen den Judekristna.

Efesos (Upp 2:1 – 7). Den judekristna församlingen som tappade sin plats i ljusstaken därför att den kristna tron tog slut bland judarna.

Upp 2:1. Till ängeln [budbäraren] för den Efesiska församlingen skriver du detta. Den mäktige med de 7 stjärnorna i sin högra hand, han som går mitt bland de 7 ljusstakarna av guld, han säger:
Upp 2:2. Jag vet ditt arbetande och din möda och din uthållighet och att du inte kan bära ondska [elakheter, gudlösheter], och du prövar de som bedyrar att de är apostlar, och inte är det, och du finner dem falska.
Upp 2:3. Och du bär och du har tålamod och du har arbetat på grund av mitt namn och verkligen ansträngt dig.

Här ser man att det är en kämpande församling, och att den är äkta och att det också är på apostlarnas tid. (Eftersom det fanns de som falskeligen kallade sig Apostlar). Det är Jesus man för ut och man gör det med kraft. Precis som det var under den första församlingens tid.

Upp 2:4. Men jag har mot dig att du lämnar [glömmer] din första kärlek.

Men så småningom falnade den första kärleken. Församlingen stelnade. Det är som det har skett i många väckelser. Efter ett antal år och generationer så finns inte det andliga livet längre.

Upp 2:5. Alltså, kom ihåg varifrån du fallit och tänk efter [omvänd dig] och gör de första gärningarna. Men om inte, kommer jag till dig snart och jag skall flytta ljus staken från dess plats, om du inte omvänder dig.

Här ser vi också att Gud hotar med att Ljusstaken skall flyttas från församlingen. Och vi vet att så blev det med den första judekristna församlingen. Verksamheten upphörde.

Upp 2:6. Men du har det, att du hatar Nikolaiternas gärningar som också jag hatar.
Upp 2:7. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från livets träd, som är i min Guds paradis.

Redan här den första församlingen fick tillgång till Livets träd. Alltså den förbannelse som Gud sände i och med syndafallet, den är borttagen i Jesus och hans församling är tillbaka i Paradiset och livets träd.

Är det inte fantastiskt vilken Gud vi har.

Den första Basunen
Om vi nu tittar på när den första Ängel blåser i Basun, ser vi också intressanta paralleller.

Upp 8:7. Och den 1:a ängeln [sändebudet] trumpetar och det kommer hagel och eld blandat med blod och det kastas till jorden och tredjedelen av jorden bränns ner och tredjedelen av träden bränns ner och allt grönt [blekt, friskt] gräs bränns ner.

Det är här jorden som drabbas. Det är intressant för Jorden står för den judiska församlingen. Vi minns från 1 Mos 1 hur Gud lät vattnet dra sig tillbaka den 3:e dagen så att land blev synligt. Det var just när Israels barn fick sitt land. Här ser vi alltså att eländet kommer över Israels land precis som det hände från år 70 och framåt, när Romarna dödade Judar och fördrev dem från sitt land.

Vi ser också att det finns upprepat 2 gångar att 1/3 skall förstöras precis som det också hände i två omgångar, så att till sist bara 1/3 av judarna var kvar.

Alltså ser vi här att den första ängelns basun, trumpet, är knuten till Judarna, på samma sätt som Efesos ovan var knuten till den Judekristna församlingen.

Den första sonen
Och om vi då till sist tittar i Sets släkttavla och letar upp motsvarande son i ledet finner vi som den förste, Enos.

1 mos 4:26 <Trad:> Också åt Set föddes en son, namnet hans var Enos för han lät det bli vanligt att åkalla i namnet Jashve.
| <Alt:> Också åt Set föddes en son, namnet hans var Enos [människa, en dödlig, tjänare] för han lät sig genomborras [vanhelgas] så att man åkallade i Jesu [Jashves] namn.

Enos betyder människa, en dödlig, tjänare.

Och det står att han lät sig genomborras precis som Jesus som dödades för vår skulle. Det är då naturligt att se det här som den första församlingen som blev ett med Jesus och hans död och som började åkalla i Jesu namn som det står.

Vi ser alltså att den första församlingen Efesos, Den första Basunen, och den första sonen Enos. Alla pekar åt samma håll den första församlingen, den som bildades bland Judarna och först i Jerusalem.

Det första sigillet
Vi skall också titta på sigillen här för de beskriver också tiden för församlingarna och låt oss alltså börja med att titta på det första Sigillet.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.

Det första sigillet är den första hästen. Den är vit och ryttaren segrar, och har en båge, Guds regnbåge, som står för försoningen, och den har också en krona, en segerkrans.

Också det här kännetecknar den första församlingens första tid.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar