lördag 18 juli 2015



Fundering 150718, Nu är en ny tid.

Vi lever i en ny tid idag. Det är mycket som är annorlunda, går vi några år tillbaka, 50 eller 100 år tillbaka så hade vi en helt annan tid. Jag minns själv hur det var på 50 talet. Bil var en sällsynthet. TV fanns inte. Man fraktade fortfarande ibland saker med häst och vagn. Mjölkaffären fick is för att kyla mjölken, det hade inte kylskåp.

På landet hade de flesta utedass och ingen dusch, man fick bära in vatten med hink. Skördetröskor var en nymodighet.

Jag hörde mina föräldrar berätta hur de fick el indragen i huset när de var barn. Radio fanns inte. När det blev kväll fick man tända fotogenlampor, och fotogen kostade pengar, så man hade inte råd med för mycket ljus.

Och ännu längre tillbaka var det ännu mera primitivt. Det har skett en oerhörd utveckling på de senaste åren. Ja vi har verkligen en ny tid idag.

Folk lever längre, när folkpensionen infördes på 30 talet då var medelåldern här i landet 55 år, idag är den 80 år. Och här ser vi alltså hur Gud håller på att uppfylla Jes 65:20.

Jes 65:20.  Det finns inte mera onda dagar där och gamla som inte lever hela sitt liv [fyller sina dagar], för den unges ålder är 100 år innan han dör, och har han fått sluta före 100 år är det värdelöst.

Och här ser vi alltså Guds löfte, det här kommer att fortsätta och det normala kommer att bli att vi kommer att bli över 100 år.

Och kunskapen kommer att öka

Mat 26:43. För vi ser nu genom en spegel i mörker, men då [snart, sedan] ansikte mot ansikte, nu känner jag en del, men då kommer jag att veta [känna väl, förstå], liksom jag också då blir väl känd [förstådd].

Här skriver Paulus om det här, hur det som var dunkelt förr (på Paulus tid) där har man kunskap idag. Och vi ser t o m att Paulus ord på slutet har blivit uppfyllt, idag är Paulus välkänd, det var han inte när han skrev det här.

Och ordet från Jesaja i Jes 26:19 hur de döda skall stå upp ur jorden kan vi också delvis se idag hur det går i uppfyllelse. Idag gör man utgrävningar och gräver fram både de döda och deras hus mm och de berättar om sina liv, i det man hittar.

Jes 26:19.  Era döda lever [blir åter levande]. Min döda kropp blir vårt levande väsen [reser upp oss], det slutliga. Och de som bor i stoftet jublar, för det är dagg, ditt ljus, din dagg, och jorden [landet, marken] låter föda farm [kastar] de döda.

Och vi har ordet i Upp 21:23

Upp 21:23. Och staden behöver inte solen eller månen för att ha ljus i sig, för Guds strålglans lyser i den och dess lampa är Lammet.

Och som vi sa så är man inte idag beroende av solens ljus längre. Idag har vi el både inomhus och utomhus. Och livet pågår dygnet runt. Det är inte Guds och lammets ljus med det är fysiskt ljus för vår vardag.

På det här viset kan vi alltså se hur Gud redan håller på att uppfylla sina ord. Men vi är inte framme än.

Jag skulle vilja likna det här vid när Gud skapade djuren den sista dagen. Det var inte det slutliga som Gud ville ha, men det var på vägen. Och därefter skapade Gud människan till sin avbild. Därefter kom Guds slutliga lösning. Människan med en tillvaro som Gud ville ha den.

Och det är dit vi är på väg. Då har Gud kommit fram och då blir det Sabbat på Jorden.

Tänk nu är det på gång



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar