lördag 11 juli 2015

Guds Generalplan 0, Sammanfattning

Eftersom Guds generalplan här består av 16 avsnitt så kan det vara bra att ha en sammanfattning. Där man ser helheten, och hur Gud har lagt upp sin plan. Vad som är viktigt för Gud etc.

Guds Generalplan sträcker sig från 1 Mos 1 - 1 Mos 11. Från en övergripande genomgång i hur Gud tänkt sig att frälsa människan. De olika steg som ingår i det. Till Människans försök att behaga Gud, och med egoistiskt tänkande göra sig större än både Gud och medmänniskor. Ett försök som Gud stoppar och det är då väckelsen bryter ut.


I 1 Mos 1 kan vi läsa en tidsmässig genomgång om hur Gud har tänkt sig att skapa människan till sin avbild, en människa som är som han vill ha henne.

Det skall ske genom den förstfödde som syftar på Jesus. Det väldiga namnet. Och utgångspunkten är en Tom och Kaotisk värd. Men Gud börjar med att blåsa på människorna, att låta sin ande verka. Och Gud sänder det andliga ljuset. Och det ger resultat. Nu finns möjlighet att komma till Gud, och Gud gör nu skillnad på de som är hans och de som går andra vägar.


Sedan skapar Gud det Israeliska folket och det leder till liv. Till att andlig frukt börjar komma fram. Men det livet som kommer är ett liv baserat på laggärningar.


Jesus kommer den 4:e dagen alltså mellan år 1000 f. kr. och år 0 (en dag är som 1000 år). Och församlingen kommer nu också och för hans andliga ljus vidare. Livet kommer till hedningarna och Anden faller.


Till sist skapar Gud människan till sin avbild, till sitt blod. Och det är det som kommer nu i vår tid. Nu är Gud snart färdig och det han nu förbereder det är att slutligen göra människan så som han vill. Och då kommer Sabbaten. Guds 1000 års rike.


1 Mos 2 beskriver Jesus
Jesus (Adam i berättelsen) är sann människa och sann Gud. Gud formar honom från marken, ett ord som på Hebreiska är `dmh [adama] där a i slutet är femininändelse. Det är alltså samma som Adam människan men den kvinnliga delen alltså församlingen. Jesus kommer alltså från församlingen, den judiska delen, och vi kan också läsa att Gud blåser in sin ande i honom.

Runt om Jesus sätter Gud en lustgård. Det är fantastiskt runt Jesus. Och ut från lustgården flyter 4 välsignelsefloder och vattnar området runt omkring.


Jesus dömer och ingen är tillfyllest. Men Eva, församlingen som kommer ur Jesus själv, hon är fylld med hans Evangelium och Kraft.


1 Mos 3, församlingen, människorna, syndar men Jesus tar vår synd
I 1 Mos 3 får vi läsa om hur Ormen frestar Eva så att hon tar den förbjudna frukten. Det är lagen som hon tar till. Att leva efter buden. Något som aldrig har fungerat. Utan det resulterar i att man obönhörligen faller i synd och Jesus (Adam) får ta emot frukten, synden, från Eva.


Gud talar om vad som nu skall hända och det är att Församlingen, Eva, skall föda nytt liv med smärta. Och det arbete som Jesus tvingas utföra skall vara hårt och skörden vara full av törnen och tistlar.


1 Mos 4 Brödramordet, Judarna dödar Jesus
Brödramordet är en illustration på hur Judarna dödade Jesus. Gud viste det här redan från början och här har vi profetian på det.

Vi ser att Abel, han som blev dödad var fåraherde precis som Jesus. Gud godkände Abels offer precis som Jesus offrade sig för våra synder.

Vi ser att när Kain har dödat Abel blir han fördriven från sitt land och får vandra runt som landsflyktig. Precis som hände med Judarna. När de dödat Jesus blev de några år senare fördrivna och har varit utspridda över hela värden.

Gud ger Kain ett märke som garanterar att han inte skall dödas. Precis som Judarna överlevt den 2000 år långa exilen.



1 Mos 5 är de 7 församlingarna uppräknade, och både Kains släkttavla, som står för Judarna och Sets släkttavla som står för de Kristna slutar både med Lemek. De Kristna och Judarna skall till sist förenas i samma Jesus tro.


1 Mos 6 – 9 Noas Ark en beskrivning på Kristi Kyrka
Noas Ark är en beskrivning på Kristi kyrka. På samma sätt som Arken räddade livet på Jorden när Jorden blev översvämmad så räddade Kristi kyrka tron på Jesus, när Judarna blev fördrivna från sitt land och vägrade ta emot tron på Jesus.

Vi ser hur Noa är en rättfärdig och sann människa som vandrade med Gud precis som Jesus.

Arken är struken invändigt och utvändigt med Bäck som också kan översättas försoning, Alla som går in där blir försonande.

Alla djur skall komma in i Arken på samma sätt som Gud vill frälsa alla. Evangelium skall predikas för hela jorden.

Arken flyter uppepå vattnet och räddar livet. Precis som Kristi Kyrka finns bland hedningarna och predikar Guds ord och räddar livet i Jesus.

Arken strandar till sist på den torra marken och Noa och alla djuren och människorna med honom går ut, på samma sätt som Jesus en gång skall komma tillbaka till det Judiska folket, och det är när de kommit tillbaka till sitt land. Och han skall ha med sig de troende som han frälst med sin nåd, och de 7 församlingarna.



Regnbågen är Guds symbol på att vi skall älska varandra. Alla människor är individer och ser inte på tillvaron lika dant. Men det är när vi respekterar varandra, förlåter varandra, som alla färgerna tillsammans blir vitt och den Rena färgen som Gud har tänkt sig.

Här känns det för min del hemskt att Homofilerna har tagit denna Guds symbol för renhet och tolerans till sin symbol, för sitt perversa beteende. Och vad Gud tycker om homofiler, det ser vi både i berättelsen om Sodom och Gomorra (1 Mos 19:4 – 9), och i Rom 1:26 – 28.




1 Mos 11:1 – 9, Människans försök att bli bättre än Gud och sina medmänniskor.
I berättelsen om Babels torn har vi en profetia på människans försök till enighet, och Gudsdyrkan i egen kraft och hur det misslyckas.

Men när Gud griper in och slår sönder det verk som människorna har gjort och sprider ut dem då blir det väckelse och Gud når sitt mål.

Vi kan se det här som en parallell till det som står i Upp 17 och 18. Det stora Babylon, Den värdsliga kyrka som var fyllda av värdens anda och tjänade den, som var ett sätt att tjäna pengar, en handelsverksamhet. Och Gud fick störta omkull Babylon Den värdsliga kyrkan och då kom väckelsen och Jesus segrar till sist.


Konklution
Det är alltid lika fascinerande att se att dessa berättelse i början av Bibeln, som i förstone verkar så världs frånvända idag och fel på det. Det är i själva verket en profetia som vi ser här ovan, och när vi går igenom den, ser vi att den faktiskt till större delen redan gått i uppfyllelse.

Det här visste Gud redan från första början. Och nu har han genomfört större delen och är på slutet.

Tänk vilken fantastisk Gud vi har.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar