söndag 26 juli 2015

Jesu tal om ändens tid 4

Jesu Ändetidsliknelser pekar rakt in i vår tid

I Mat 24 på slutet och Mat 25 berättar Jesus ett antal liknelser för att tala om tiden när han kommer, och en intressant aspekt av det här är att de teman som behandlas i de här liknelserna är högaktuella idag.

Genom historien har de här liknelserna tolkats andligt, och det är naturligtvis rätt för de har ett andligt innehåll och en andlig betydelse. Men det som är intressant idag är att de faktiskt också har andra kännetecken i sig som vi ser runt omkring oss idag. Bibeln pekar alltså med de här liknelserna åter rakt in i vår tid, med profetian.


Religiös diskriminering förbjuden

Vi citerar Mat 24:40 – 41.

Mat 24:40.  Då kommer två att vara på åkern [fältet, marken], den ene tas emot [erhåller närhet, tas med] och den andre lämnas [sänds bort, läggs åt sidan].
Mat 24:41.  Två mal på kvarnen, den ena tas emot [erhåller närhet, tas med] den andre lämnas [sänds bort, läggs åt sidan].

Här ser vi alltså hur personer utför samma praktiska syssla men den ene är beredd och den andre inte. I det här kan man se att man inte får anställa folk så att det bara är de med rätt tro som får anställning. Man måste acceptera också de andra. Och så är det idag.

Religiös tro får inte vara ett hinder när man anställer.


Oljan blir en viktig sak

Mat 25:4. Och de kloka de tar då olja i sina kärl till sina facklor.

Mat 25:6. Men mitt i natten går ropet ut [blir till], se [uppfatta] brudgummen kommer till sitt möte.
Mat 25:7. Vakna nu [denna gång] alla jungfrur och ställ i ordning era facklor.
Mat 25:8. Och de dumma säger då till de kloka: Ge oss från er olja eftersom våra facklor slocknar.
Mat 25:9. Men då svarar de klocka och säger: Aldrig någonsin, då det förmodligen inte räcker till både oss och er, gå heller till försäljarna och köp själva.

Här kan vi se hur det är oljan som skiljer de olika Jungfrurna. Och här har vi alltså åter en aktuell bild. Förutom den andliga betydelsen, att man är fylld med Guds ande och beredd, som ligger i den här liknelsen, så ser vi att det är Oljan som skiljer.

Det är precis som idag. De nationer som har Olja på sitt område de har en klar fördel, medan de som inte har de får köpa, och det är dyrt idag, och de kommer därmed i ett ekonomiskt sämre läge.

Här har vi alltså åter en liknelse som är högaktuell idag.


Förvaltning med Vinst annars får man avgå

Mat 25:14. Det är på samma sätt som för en människa som reser utomlands. Han kallar då på sina tjänare [slavar] och överlämnar då sin egendom till dem.
Mat 25:15. Och någon ger han då säkert 5 talenter (125 Kg = c:a 45 årslöner i silver), och någon 2 talenter (50 Kg = c:a 20 årslöner i silver), och någon 1 (26 Kg = c:a 9 årslöner i silver), efter den egne möjligheten [styrkan] och han reste sedan genast bort.

Mat 25:19. Och efter en lång tid träder [kommer] tjänarnas herre [Jesus, Jashve] fram och summerar deras räkenskaper [samlar ihop det de talat].
Mat 25:20. Och han kom då han som fått de 5 talenterna. Han bär då fram 5 talenter ytterligare. Han säger: Herre [Jesus, Jashve]: 5 talenter har du gett mig. Se då här, ytterligare 5 talenter har jag tjänat ihop utöver dem jag fick.
Mat 25:21. Och hans herre [Jesus, Jashve] svarade honom: Bra gjort duktige och pålitlige tjänare, när du var satt över lite var du pålitlig, jag kommer att sätt dig över mycket, gå därför in i din herres [Jesu, Jashves] glädje.

Mat 25:24. Sedan kommer också han som fått en talent och han säger då: Herre [Jesus, Jashve], jag känner dig, för du är en hård människa, som skördar där du inte sått och samlar in där du inte verkar [sprider ut, sår].
Mat 25:25. Man blir rädd, och speciellt när personen är bortrest, följaktligen gömmer jag din talent i marken. Du skall få det som är ditt.
Mat 25:26. Och hans herre [Jesus, Jashve] svarar då honom, han säger till honom: Onde och late tjänare [slav], du borde ha förstått att jag skördar där jag inte är den som sått, och att jag samlar från ställen, där jag på samma sätt inte verkat.
Mat 25:27. Du skulle då ha ordnat att mina pengar [silver] sändes till penningmäklarna, så att det då resulterade i att jag blev tagen varar på och det som är mitt får ränta.
Mat 25:28. Ta därför från honom talenten och ge den till den som har de 10 talenterna.

Här har vi en egenskap till som gäller idag. Företagen ägs av aktieägare. De är bara intresserade i pengarna, men förvaltningen sköts av andra. Aktieägarna ställer krav på de som sköter förvaltningen och det är att det skall ge vinst. Det räcker inte att komma tillbaka med samma pengar, det skall vara mera och en viss mängd mera.

Den som inte klarar av det i sin förvaltning han får avgå. Och den som klarar att generera bra vinst och höja värdet på företaget ordentligt, han får mera och intressantare uppdrag.

Här har vi alltså åter en bild rakt in i vår tid.


Social verksamhet ett måste för dagens Nationer.

Mat 25:32. Och han kommer att samla till sig alla nationer [folkslag, hednafolk] och han kommer att skilja dem genom gränser [skilja ut dem] från varandra som herden skiljer [skiljer ut] fåren från getterna genom gränser.
Mat 25:33. Och han kommer verkligen att ställa [etablera] dem, fåren ut åt höger sida och getterna ut åt vänster sida.
Mat 25:34. Då kommer kungen [herren] att säga till de på hans högra sida: Kom hit, de som är välsignade genom min fader, ärv nu det kungadöme som gjorts redo åt er från värdens [universums] grundläggning [fundament].
Mat 25:35. För då jag är hungrig ger ni mig att äta, och då jag törstar ger ni mig att dricka, jag var främling [utländsk, konstig] och ni tog mig till er [ni ger mig husrum].
Mat 25:36. När jag är naken klär ni mig, när jag är sjuk [svag, oförmögen] hjälper [ser efter] ni mig, när jag har varit i fångenskap kommer ni till mig.
Mat 25:37. Då kommer de att svara till honom: När ser vi dig hungrig och föder upp dig, och törstig och ger dig då att dricka.

Mat 25:40. Och kungen [regenten] svarar dem då, han säger till dem: Jag säger er, allt ni gör för dessa mina minsta [obetydligaste] bröder, det gör ni för mig.

Mat 25:41. Då kommer han också att säg till de som är på vänster sida: Gå bort från mig ni förbannade, till den eviga eld som har gjorts färdig till djävulen och hans budbärare [änglar].
Mat 25:42. För när jag är hungrig ger ni mig inte att äta, och när jag är törstig ger ni mig inte att dricka.
Mat 25:43. Jag var en främling [utländsk, konstig] och ni tar mig inte till er [ger mig inte husrum], naken och ni kläder mig inte, sjuk [svag] och i fängelse [övervakad] och då hjälper [besöker] ni mig inte.

Mat 25:45. Då kommer han att svara dem och säga: Jag säger er, sanningen [verkligheten] är sådan att det ni inte gjort för dessa minsta det har ni inte gjort för mig.
Mat 25:46. Och dessa kommer att gå till den eviga tortyren [straffet], men de som gör rätt till evigt liv.

Här ser vi hur den sociala verksamheten kommer att bli viktig och vi ser att den sköts på nationsnivå (vers 32). Det som delas här är alltså de länder som har det sociala skyddsnätet för sina medborgare, de som bryr sig om ifall medborgarna har mat, friskt vatten, som tar sig an invandrarna och ger dem ett ställe att vara på, som ger kläder till de som inte har och till och med tar sig an fångar och hjälper dem tillbaka till samhället med positiva åtgärder.

Här känner vi igen vårt samhälle idag. Men det intressanta är att det inte var de till vänster som blev godkända och gjorde det här, det var alltså inte socialist sidan, som skryter med sitt engagemang i det här, utan de till höger. Tittar men på t ex Sovjetunionen som skapades för att ge det här i socialismens namn, så misslyckades man totalt. Medan länder i väst där man haft marknadsekonomi och samtidigt tagit hand om det sociala, där har det fungerat.

Här har vi alltså åter en liknelse som pekar på vår tid. Det är nu det är så här, där de goda och de dåliga nationerna skiljs åt i hur de tar omhand sina medborgare,

Och det är intressant att notera det som står i vers 34: ” Kom hit, de som är välsignade genom min fader, ärv nu det kungadöme som gjorts redo åt er från värdens grundläggning.” Här ser vi alltså att Guds rike skall komma. Vi ser att vi är där idag och det är nu det skall ske. Nu kommer Jesus snart.

Och i vers 41 ser vi domen. ”de som är på vänster sida: Gå bort från mig ni förbannade, till den eviga elden”. Vänstern som förhävt sig och gjort sig själva till Gud, de kommer att bli dömda.

Vakna, Gud pekar med hela handen rakt in i vår tid.
Det är alltså intressant att se hur Gud pekar med hela handen rakt in i vår tid. De här liknelserna som lästs i alla tider i andlig bemärkelse, de har idag också en annan och mycket påtaglig koppling till hur samhället är idag. Det är naturligtvis för att Gud vill att vi skall känna igen oss och vakna, vi skall förstå att vi nu är i den tid när Jesus kommer, och hans ankomst står för dörren.

Tänk att också här har Gud lagt in ett budskap som skall väcka oss, som tidigare generationer inte har sett. Precis som vi kunde läsa på samma sätt i Uppenbarelseboken om TV och Internet och TV satelliter etc. saker som tidigare generationer inte förstått men vi ser som är där nu.

Gud pekar verkligen med hela handen rakt in i vår tid för att väcka oss



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar