onsdag 29 juli 2015

De 7 Församlingarna Den Lilla Bokrullen

Församlingarna är mycket viktiga för Jesus, han älskar dem och det är de som skall föra ut hans budskap över värden. Det är därför de symboliseras med basuner, åskor och ljusstakar.

Vi har de 7 Församlingarna i Upp 2 och 3.
Vi har de 7 Basunerna i Upp 8:7 – 9:21, Upp 11:15 – 18,
Vi har de 7 Åskorna i Upp 10:3 – 6
Och de 7 Ljusstakarna i Upp 1:10.

Alla syftar på Jesu församlingar.

Budskapet till de 7 församlingarna
Upp 2 och 3 beskriver de 7 församlingarna som skall vara från Jesus första tid hos oss och fram till hans andra kommande.

Om vi summerar och kort går igenom de 7 församlingarna får vi följande:

Efesos (Upp 2:1 – 7). Den judekristna församlingen som tappade sin plats i ljusstaken därför att den kristna tron tog slut bland judarna.
                                                                                                                           
Smyrna (Upp 2:8 – 11). Den första hednakristna församlingen som erövrade hela Romarriket, genom att det blev kristet.

Pergamon (Upp 2:12 – 17). Där man börjar att blanda in avgudadyrkan. Alltså den tid när kristendomen blev stadsregion i Romarriket, och man började med helgon dyrkan och Maria dyrkan etc.

Tyatira (Upp 2:18 – 29). Den församling där profetissan Jesabel förvirrade. En profetia på Islam. Där Muhammed, den falske profeten har rört till det och infört saker som inte har i Jesu församling att göra. Och vi kan läsa om hur klart Gud tar ställning mot den falske profeten, kvinnan Jesabel (Upp 2:20 – 23).

Sardes (Upp 3:1 – 6). Reformationskyrkan, en församling som gick åter till rötterna även om man inte kom hela vägen fram än.

Filadelfia (Upp 3:7 – 13). Väckelsekristendomen på 1800 talet och början av 1900 talet, där Guds kraft åter gick fram med Ande och kraft och som också blev förebilden för Messias rörelsen inom Judendomen som vi ser expanderar idag.

Laodicea (Upp 3:14 – 22). Den sista kyrkan som har tappat Jesus på vägen. Som varken är kall eller varm utan naken och blind. Den kyrka som vi har idag i stora delar av kristenheten.


De 7 basunerna

Som vi sa så hör respektive Basun ihop med den aktuella församlingen och vi skall gå igenom varje församling för sig och då också titta på dess Basun.

Men vi börjar här med att titta på vad det står allmänt i samband med att änglarna fick sina 7 basuner.

Upp 8:2. Och jag ser de 7 änglarna [budbärarna] som stod inför Gud och de får 7 trumpeter [basuner].
Upp 8:3. Och en annan ängel [budbärare] kommer och ställer sig vid offeraltaret, och han har ett gyllene rökelsekar, och han får mycket rökelse, för att han skall föra det till alla de heligas böner, på det gyllene offeraltaret, inför tronen.
Upp 8:4. Och röken från rökelsen, de heligas böner, stiger upp från ängelns [sändebudets] hand, inför Gud.
Upp 8:5. Och ängeln [budbäraren] tog rökelsekaret och han fyller det från offeraltarets eld och han kastar det till jorden och det kommer ljud [röster] och åskor och blixtar och jordskalv [olika ordning i olika grundtexter, t ex: åskor och blixtar och ljud och jordskalv].
Upp 8:6. Och de 7 änglarna [budbärarna] som har de 7 trumpeterna [basunerna] gör sig redo för att trumpeta [blåsa i basun].

Det här är en intressant beskrivning för den inte bara visar att de 7 Basunerna och deras ljud kommer från Gud utan det visar också att våra böner hörs av Gud. Ja de inte bara hörs utan Gud själv ser till att det läggs böner till våra böner. Vi ser här hur Gud ser till att extra rökelse läggs till alla de heligas böner.

Och bönerna ger resultat. Ängeln kastar ner det till jorden. Och då hörs Guds röst och Gud ändrar på förhållandena som är ja så kraftigt att det blir som en jordbävning. Skakar om människorna.

Den lilla Bokrullen

Jesu uppgift till oss är att vi skall föra ut hans Evangelium över värden och det kan vi läsa om i berättelsen om den lilla bokrullen i Upp 10.

Jesu evangelium hörs lika starkt som åskan när de 7 församlingarna för ut det och ingen kan undgå det.

Upp 10:1. Och jag ser en annan mäktig ängel [budbärare] som kommer ner från himlen, iförd en sky och med en regnbåge på sitt huvud, och hans ansikte är som solen och hans fötter är som elds pelare.
Upp 10:2. Och han har i sin hand en liten skrift [bokrulle], som är öppnad, och han ställer sin högra fot på havet och sin vänstra fot på marken [jorden].
Upp 10:3. Och ha ropar med väldig röst, som när ett lejon brölar, och när han ropar, talar [predikar] de 7 åskorna med sina röster [ljud].

Det som ser ut som en ängel här är i själva verket Jesus själv, han kommer från himlen, hans ansikte är som solen och när han talar låter det som ett lejon. Precis som Jesus är lejonet av Juda i Upp 5:5.

Han har här med sig sitt Evangelium i form av en liten skrift, bokrulle, och han har redan öppnat den åt oss. Och vi hans församlingar i form av de 7 åskorna får föra vidare hans Evangelium.

Och vi kan också se att det gäller både för hedningarna och judarna. Jesus står i vers 2 både på havet, en symbol för hedningarna, och på marken, en symbol för judarna och hans församling.

Upp 10:4. Och när de 7 åskorna talar [ljuder] ville jag skriva det, och jag hör en röst från himlen som säger till mig: Håll hemligt [försegla] det som de 7 åskorna talar och skriv det inte.

Men vad de 7 åskorna säger det skall inte föras vidare, Jesu försoning gäller för oss som är hans tjänare.

Det är därför Johannes inte skall skriva vad Åskorna säger. I och med att Gud har försonat sina tjänare i församlingarna, har han glömt våra tillkortakommande, det vi sagt, men som ibland blev fel, kastats i glömskans hav. Gud kommer inte mera ihåg de misstag vi har gjort.

Upp 10:8. Och rösten som jag hör från himlen, talar åter med mig och säger: Gå och ta emot den öppnade lilla skriften [lilla bokrullen], i ängelns [budbärarens] hand, han som stod på havet och på marken [jorden].
Upp 10:9. Och jag går bort till ängeln [budbäraren] och säger till honom; Ge mig den lilla skriften [lilla bokrullen]. Och han säger till mig: Ta emot och ät den och den skall göra din mage bitter, men i din mun skall den vara söt som honung.
Upp 10:10. Och jag tar emot den lilla skriften [lilla bokrullen] från ängelns [budbärarens] hand, och jag äter den och den var söt som honung i min mun och då jag äter den gör den min mage bitter.
Upp 10:11. Och han säger till mig: Han skall, med dig, ytterligare profetera för många folk och nationer och språk och kungar [herrar].

Johannes får här ta emot Jesu evangelium, han får smaka på det. Och det är sött i munnen, men bitter i magen. Och det visar både på glädjen i Jesu Evangelium. Det fantastiska att få sin synd förlåten och bli fylld med hans ande. Men också den kamp som det är att föra ut Evangelium, med många gånger, motstånd förföljelse och lidande.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar