måndag 6 juli 2015

Guds Generalplan 12, Kristi kyrka bland Hedningarna

En intressant berättelse som böjar i kapitel 6 är berättelsen om Noa och hans Ark. Man kan undra vad den står för och varför Gud har skrivit in den berättelsen där. Men som det som står här i början av Bibeln, så står det inte där av en slump utan det är Guds ord och Guds profetior om vad som skall komma. Hur Guds frälsning plan ser ut, och berättelsen om Noa beskriver Kristi Kyrka bland Hedningarna, under den tid när Judafolket blev fördrivet från sitt land.

Vi kommer ihåg hur Gud i 1 Mos 1:9, skapade Israels folk och land genom att säga till Havet att dra sig tillbaka. Det visar på att land det är Judafolket med Israels land och Havet det är hedningarna. Vi ser att samma bild sedan går igen med land som Israel och havet som hedningarna på flera ställen.

När alltså marken blir översvämmad av havet så står det för att Judarna inte längre skall ha sitt land utan det är nu Hedningarna som gäller. Och så blev det ju när Judarna blev fördrivna ut över världen. Och då bevarade Gud tron på Jesus och därmed också tron på Gud i sin kyrka, som alltså här är Arken, som symboliskt flyter uppe på vattnet. Det är torrt i Arken, Gud härskar där, på samma sätt som land var torrt före floden.

Vem var Noa

Att Noa var en Jesus gestalt det kan vi se i de första delarna i berättelsen.

1 mos 6:8 <Trad:> Men Noa fann nåd i Jashves ögon.
| <Alt:> Och Herren [Noa*] upprättar [för ut] nåden i Jesu [Jashves] närvaro.
{*Noa [det upphör, vila, bo, den som leder, han som lämnades ensam kvar]}
1 mos 6:9 Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.
Här ser vi att liksom Jesus var fullkomlig var Noa det. Liksom Jesus stod för nåden, hade också Noa den.

Israels folk uppfyllde inte Guds krav.
1 mos 6:12 <Trad:> Och Gud såg jorden och se den var fördärvad, för allt kötts livsstil var fördärvad på jorden.
| <Alt:> Och Gud bekymrar sig för den fasta grunden, för se den är fördärvad, för allt evangelisk liv är korrupt på den fasta grunden.

Här konstaterar Gud att land, Israels folk, vid den tiden är fördärvat och korrupt. Gud kunde inte ge människorna det han ville genom Israels folk, det behövs något annat.

Alla är välkomna till fräsningen i Arken
1 mos 6:14 Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].

Och det som behövs är Jesus, hans nåd och hans församling, kyrka, och i vers 14 får vi läsa om Kristi kyrka som skall vara täckt med renhet, genom försoningen. Den försoning som vi vet att Jesus gav oss.

1 mos 6:19 Och av alla djur allt kött skall du föra in två av alla, till livet i arken med dig, hankön och honkön skall det vara.

Evangeliet är till för alla, liksom alla slags djur kom till Noas Ark så får alla människor komma till Jesu församling, bli frälsta och räddade.

1 mos 7:9 <Trad:> Två och två kom de till Noa, hane och hona, såsom Gud befallt Noa.
| <Alt:> Röda, ja genomröda kom de till Herren [Noa] till hans bröst, ärliga och genomborrade, såsom Gud befallt Herren [Noa]. 

Vi ser att det är de frälsta som kommer, de som upplevt Jesu blod och som är ärliga i hans namn och offer. Det är vägen in i arken.

Judarna fördrivs från sitt land
1 mos 7:11 I det 600: e året i Noas liv, i den 2:a månaden, på 17:e dagen i månaden, då öppnade sig alla urhavets källor för fullt, och alla himlens fönster [slussar] öppnade sig.

Regnet börjar på det 600:e året av Noas liv i den 2:a månaden. På 17 dagen. Det symboliserar när fördrivningen av Judarna från deras land börjar, det är då hedningarna börjar ta över landet. Och den tidpunkten var när Jerusalem erövrades och Templet bröts ner år 70 e. kr.

1 mos 7:21 <Trad:> Och allt kött som rörde sig på marken dog, fåglarna och boskapsdjuren och varelser och alla kryp, som rör sig på marken och alla människor.

Förföljelsen och fördrivningen av Judarna från deras land fortsätter och vi ser också att Livet i Jesus, Jesu frälsning den finns inte längre i Israels land. Allt liv i landet utplånas. Livet som finns det är det som nu finns i Arken. En symbol för Jesu kyrka, den hednakristna kyrkan, som flyter uppepå vattnet, symbolen för hedningarna.

Till sist får Judarna komma tillbaka till sitt land och hela landet blir torrt.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].

Det motsvarar att Judarna får tillbaka hela det land som Gud lovat dem. Och vi som lever nu vi vet att 1967 då hade Israel hela det land Gud lovet, och då uppfylldes alltså den här profetian.

Och i den 14 versen ser vi hur det på nytt står att land vara torrt och nu 56 dagar senare då går Noa ut ur arken. Det motsvarar att Jesus kommer igen. Och om 56 dagar motsvarar 56 år så är vi alltså på år 2023. Det blir väldigt intressant att se vad som då händer.

1 mos 8:14 Och i 2:a månaden [det nya, nyårsfesten] på 27:e dagen [tiden, säsongen] i månanden [det nya, nyårsfesten] var den fasta grunden [landet, jorden, marken] torr.
1 mos 8:15 Och Gud talade till Noa, han sade till honom:
1 mos 8:16 Gå ut [För ut, Frambringa] från arken [lådan] du och din hustru [kvinna] och dina söner och dina söners hustrur [kvinnor] med dig.
1 mos 8:17 <Trad:> Alla djur som är med dig, alla varelser bland fåglarna och bland boskapsdjuren och bland alla landdjur som rör sig på marken, låt dem gå ut med dig och överflöda jorden och föröka sig och bli många på jorden.

Och vi ser att alla djur går ut med honom. Och alla de andra människorna också som var i Arken. De andra människorna var 7 och det är de 7 församlingarna som vi har i Uppenbarelseboken. Och alla djuren, som gått in i Arken, tagit emot hans försoning, det är alla folk och alla nationer etc. som tagit emot Jesu försoning. Alla kommer nu Judafolket till mötes. Och här uppfylls det Gud har lovat. Alla blir ett i Kristus.

Och det är alltså det här vi går och väntar på, och snart kommer det.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar