tisdag 28 juli 2015

Endast Jesus kan frälsa

Här kommer ett av de viktigaste budskapen i hela Bibeln, Det är endast Jesus som kan frälsa. Han förverkligar Evangeliet, Guds frälsning för människan

Vi skall titta på Upp 5 där det här beskrivs i en berättelse där Jesus, lammet, öppnar en bokrulle som är Guds frälsning till oss.

Upp 5:1.  Och jag ser i höger hand på honom som sitter på tronen, en bok [bokrulle] som skrivits invändigt och bak [på baksidan], som förseglats med 7 sigill.
Upp 5:2.  Och jag ser en mäktig [stark] ängel [sändebud] som ropar ut med väldig röst: Vem motsvarar kraven för [är värdig, håller måttet för] att öppna boken och lösa dess sigill.
Upp 5:3.  Och ingen, i himlen, inte heller på jorden, eller under jorden, kunde öppna boken, eller förstå [se] den.
Upp 5:4.  Och jag gråter väldigt, eftersom det inte finns någon, som klarar av att öppna och läsa boken och förstå [se] den.

Här är en syn som handlar om värdens frälsning. Vem kan göra det och hur skall det göras. Värdens frälsning får här representeras av en bokrulle.

Vi ser först, att det finns ingen som kan rädda människan, frälsa människan och skapa det liv som Gud vill att vi skall ha. Det finns ingen hos Gud (i himlen). Det finns ingen människa (på jorden) och det finns ingen bland de onda (under jorden).

Upp 5:5.  Och en av de äldste säger till mig: Gråt inte, se lejonet av Juda stam och Davids rot, segrar, för att öppna boken och bryta dess 7 sigill.
Upp 5:6.  Och jag ser, och se i tronens och de 4 väsendenas mitt, och mitt bland de äldste, stod ett lamm som slaktats, som har 7 horn och 7 ögon. Det är Guds 7 andar som sänts till hela jorden.
Upp 5:7.  Och han kom och mottog boken från höger hand, hans som sitter på tronen.

Men så får vi reda på att en klarar av det och det är Jesus. Han beskrivs här som lejonet av Juda stam, men också som det slaktade lammet. Vi kan här lägga märke till att Jesus får beteckningen Lejonet. Det är samma som det första av de 4 väsendena i Upp 4:7.

Att Jesus beskrivs både som lejonet och det slaktade lammet beror på att han både är stark och mäktig men också bryr sig om människorna, genom att t o m offra sitt liv för människornas skulle. Och vi kan se att det är just i denna kombination som segern ligger. Styrkan, när så behövs, i kombination med mildheten och att bry sig, och det finns ingen annan som klarar av det på det sätt som Jesus gör. Och det finns inget annat sätt att frälsa värden och skapa människan till Guds avbild, skapa det människosläkte som är så som Gud vill ha det och som är lika Gud.

Jesus är i centrum av Gudomen, i centrum av tronen och de fyra väsendena. Det här är det viktigaste i Gud, Jesu seger. Och vi ser att han också är i centrum av de 24 äldste, det gamla och det nya förbundet. Jesus är förvekligandet, det är genom Jesus, det slakade lammet, det sker.

Vi ser också att Jesus är utrustad med de 7 församlingarna, det är hans församlingar. Lammet hade 7 horn och 7 ögon för Guds 7 andra som är utsända till hela värden.

Upp 5:8.  Och när han mottar boken [bokrullen] faller de 4 väsendena och de 24 äldste ner inför lammet, och alla har harpor och gyllene skålar fulla med rökelser. De är de heligas böner.
Upp 5:9.  Och de sjunger en ny sång, som säger: Du motsvarar kraven för [är värdig] att ta boken och att öppna dess sigill, för du slaktas och du köper oss, åt Gud med ditt blod, från varje stamma och språk och folk och nation.
Upp 5:10.  Och du gör oss till kungar och präster åt vår Gud, och vi skall regera på jorden.
Upp 5:11.  Och jag ser och hör många änglars [sändebuds] röst runt tronen och väsendena och de äldste och deras antal är 10 000 gånger 10 000 och 1000 gånger 1000.
Upp 5:12.  Det är en väldig röst [ljud] som säger: Det slaktade Lammet har rätt [är värdig], att mota kraft och rikedom och visdom och makt och ära och strålglans och välsignelse.

Vi får se hur de 4 väsendena, Guds olika uppenbarelser, och de 24 äldste, det gamla och nya förbundet, falla ner för Jesus med Guds folks böner. Och sjunger en sång till Jesu ära, och det är en sång som just beskriver hur den fullvärdiga människan skapas genom Jesu lidande och död. Den människa som kan var präst åt Gud och som kan regera på Jorden. Vi ser åter igen att det här är det viktigaste i Gudomen något alla väsenden ställer upp på, och det är det löfte, det förbund, som vi får bygga vår tro på, det som håller att förverkliga våra böner.

Och också änglarna instämmer i lovsången av Jesus.

Upp 5:13.  Och hela skapelsen, med himlen och jorden och det som är under jorden och på havet, och alla i dem, hör jag, vilka säger: Välsignelsen och lovprisningen och äran [härligheten] och makten, tillhör han som sitter på tronen och lammet, i evigheternas evigheter.
Upp 5:14.  Och de 4 väsendena säger Amen, och de 24 äldste faller ner och tillber [dyrkar, älskar] han som lever i evigheternas evigheter.

Och slutligen får vi se hur alla både de som tillhör Guds frälsta skara och de som inte gör det, alla ger Jesus äran och erkänner att han är den som har makten för alltid.

Och i fortsättningen Upp 6:1 – 17, och i Upp 8:1 får vi läsa om sigillen öppnas och därmed hur värden skall frälsas och vilka steg som då kommer.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar