torsdag 23 juli 2015

Jesu tal om ändens tid 1

Falska Profeter i vår tid. Islam, Buda och Socialism.

Jesus talade själv om ändens tid och sitt kommande och det kan vi läsa om i Mat 24 – 25, Mark 13, Luk 17:20-37, Luk 21:5 – 36.

Jesu utläggning i de här frågorna är ett direkt svar på när Templet skulle förstöras. Det som skedde år 70, i samband med Jerusalems förstöring. Mycket av svaret handlar om det som kommer att hända då, men mycket är också generellt och mycket pekar också på tiden därefter och ändens tid.

Vi skall börja med att titta på en del generella saker som Jesus tar upp i början.

Falska Profeter

Mat 24:11.  Och många [stora, ofta] lögnprofeter [falska profeter, oäkta profeter] skall stå upp [vakna] och de kommer att lura [dåra, bedra] många [stora, ofta].

Vi kan i Mat 24:11 se varningen för Falska Profeter. Och som bekant har vi idag en tid när Islam, Den Falske Profetens lära, går fram som aldrig förr. Och det är alltså ett tidstecken.

Vi ser också hur andra falska läror som Buddism väller fram i vårt samhälle. Och medan Jesus är hemsk och förbjuden att föra fram i våra skolor så är Buda helt OK och våra barn får sitta och tillbe Buda i Yoga etc. Buda är ingen Gud säger man, men Jesus är en Gud och då är han förbjuden. Tänk så galet det kan bli.

Och i sjukvården idag så rekommenderar man Yoga och Meditation. Men vem rekommenderar Jesus tro, bön och ett förlitande på Guds verk och helbrägdagörelse.

Vi ser också Marx lära i Sverige och hur socialist Guden lyfts upp på altaret och alla böjer sig för honom. Medan Jesus lyfts ner och kan knappt nämnas i officiella sammanhang, att tala positivt om Jesus i officiella sammanhang det är som att svära i kyrkan.

Falska profeter är alltså ett ände tids tecken och vi har fullt av dem i dagens samhälle.


Ett hårdnande klimat i samhället

Mat 24:12.  Och genom att ogudaktigheten [laglösheten, orättfärdigheten] ökar kommer omsorgen om andra [respekten, kärleken, godheten] att kallna väldigt [hos många].

Vi får också ett råare samhälle, där respekten för medmänniskan försvinner. Vi kan idag se hur samhället ställer mer och mer absoluta krav på individen, samtidigt som man inte klarar av det som ett modernt samhälle skall klara.

Rättstryggheten fungerar inte i dagens samhälle. De verkliga banditerna klarar man inte av att ta tag i. Man har gett upp, och nästan dagligen får man idag höra hur människor skjuts ihjäl på våra gator.

Samtidigt ger man sig på den enskilde individen som inget ont gör och sätter upp regler och bestämmelser som gör att alla blir lagbrytare. Man jagar folk för parkeringsbrott och oskyldiga fartförseelser.  När myndigheterna egentligen har satt hastigheten för snålt och gjort det omöjligt att ställa ifrån sig bilen.

På det här sättet skulle man kunna fortsätta och räkna upp galenskaperna i dagens samhälle, där men inte bryr sig om individens behov och man har nästa en känsla av att det är meningen att man skall känna sig underdånig och misslyckad.

Och det här är alltså ett tidstecken.

Evangelium Predikas över Hela Jorden.

Mat 24:14.  Och det kommer att bli så att hela mänskligheten [den bebodda delen av värden, jorden] får höra rikets evangelium, helt och hållet [komplett, helt, fullständigt, odelat], och då kommer den slutliga änden [resultatet, avslutet, det slutliga] att komma fram [vara på plats, ha kommit].

Alla skall höra Evangelium innan änden kommer, och det skall vara hela evangeliet.

Idag är det här tecknet uppfyllt, idag har vi massmedia som når in överallt, Vi har dels TV satelliter som sänder Evangelium in i länder där man inte kommer in som förkunnare. Men TV når in. Vi har också Internet, som idag finns över hela jorden, och vi har telefon och mobiltelefoner, där man kan ringa upp och ta kontakt etc.

Hela jorden hänger ihop idag. Förutom att Evangelister, Missionärer, Förkunnare etc. reser runt i värden och predikar, når idag massmedia ut överallt. Hela mänskligheten får idag höra evangelium.

Därmed är det här tecknet uppfyllt.

När mänskosonen kommer skall det synas överallt för han strålar överallt som blixten

En fråga är hur vi vet att det är Jesus som kommer och där kan vi läsa

Mat 24:26.  Om de alltså säger till er: Se han är i öknen, gå inte ut dit. Se han är i de inre rummen [de privata rummen], tro det inte.
Luk 17:24. För precis som blixten blixtrar från himlens ena del till den andra, så strålar [skiner] också Människosonen [Adams son] på sin dag.

Det skall alltså inte vara någon tvekan när Jesus kommer han skall synas överallt.

Det finns ett svar till på frågan och det är

Luk 17:37. Och de svarar honom då och säger till honom: Var Jesus [Herre, Jashve]. Och han säger till dem: Där kroppen [köttet, den döda kroppen] är, där församlas örnarna (jfr likhet: aetos=örn, aer =luft=> ande, andarna).

När man läser versen kan svaret tyckas lite konstigt, men när man ser att kött och Evangelium på Hebreiska skrivs likadant och när man också ser kopplingen mellan örnarna och anden så får man betydelsen att: Där Evangelium är där samlas Anden. Med andra ord skall Jesus komma med Evangelium och Ande.

Flera tecken är idag uppfyllda.
Vi kan då summera och se att idag är flera av tecknen uppfyllda:

Den Falske Profeten och hans Islam kommer fram som aldrig tidigare. Buddismen och Socialismen breder ut sig och är OK medan Jesus är förbjuden i det officiella samhället

Vi har ett samhälle med ett hårdnande klimat. Dagligen skjuts människor på våra gator medan polisen jagar enskilda individer som råkar bryta mot någon meningslös regel. Individen och hans behov betyder minder och mindre.

Evangelium når ut över hela Jorden idag, ett villkor innan änden skulle komma.

Många idag undrar hur man skall veta att det är Jesus som kommer och här är svaret, att när han kommer är det ingen tvekan det skall synas överallt och han skall komma med sitt Evangelium och sin Ande.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar