lördag 25 juli 2015

Jesu tal om ändens tid 3

Israel är det stora ändetidstecknet

Vi fortsätter i den här delen att titta på vad Jesus sa om ändens tid och tittar då speciellt på bibelorden i Mat 24 – 25, Mark 13, Luk 17:20-37, Luk 21:5 – 36.


När Jesus kommer skall han samla sitt folk

Mat 24:29.  Och strax efter, den tidens [dagarnas] vedermöda [prövningen, nöden] kommer det här, solen mörknar [grumlas] och det sker att månen inte ger från sig sitt ljus och stjärnorna de kommer att falla från himlen [skyn] och himlens makter [krafter] kommer att skakas [bli upprörda, röras upp, rysta, bli störda].

Luk 21:25. Och det skall bli tecken [mirakel] i solen och månen och stjärnorna [stjärnkonstellationerna] och över jorden [värden], folkens [hedningarnas, nationernas] vilsenhet [knipa, bryderi, rådlöshet] på grund av det som hörs från havet [havets eko, havets dån] och sjögången [böljandet].
Luk 21:26. Från människornas ande löshet [and-löshet, livlöshet, uppgivande av anden] av fruktan och inför det som kommer [förväntade straff], för de himmelska krafterna [makterna] kommer att skakas [bli upprörda, vackla].

Luk 21:27. Och då kommer de att se Människosonens [Adams sons] komma [framträdande, trädande in] bland molnen [i diset] med kraft [makt] och väldig härlighet [ära, heder].
Luk 21:28. Det här kommer först, och från detta kommer det att hända [bli till, födas]. Räta då på er och lyft upp era huvuden för er frälsning [förlossning, befrielse] närmar sig.

Mat 24:31.  Och han kommer att sända sina budbärare [änglar] med basunens [trumpetens, (kommer från:) vågor] väldiga [stora] ljud och de kommer att samla de utvalda från de fyra väderstrecken [vindarna] från himlens ena ände till den andra [så att det sträcker sig till och är också från den andra delen av den].

Här kan vi alltså se vad som kännetecknar själva Jesu kommande. Det föregås av en tid när himmelens makter skakar, och det så till den grad att stjärnorna faller från himlen som det uttrycks, och Solen och Månen påverkas också. Det här är alltså förmodligen ett andligt skeende, som förstärks av den fysiska bilden. Och vi ser också att havet gungar, havet som står för hedningarnas område, där är det sjögång och man är rådvill.

Med andra ord det som skall hända innan Jesus kommer det är en total förvirring. Tillvaron skall skaka och gunga och det i andevärlden. Och det är det vi kan se idag. Idag är man rådvill om vad man skall göra, och när man försöker göra något händer inte det man hoppas utan det blir värre.

Så vi har alltså hela detta scenario idag som skall föregå Jesu kommande.

Och mitt i det skall alltså Jesus synas på himlen, i molnen. Och vill man se det andligt så är det alltså han som skall stå fram i andevärlden, allt annat skall gunga och skaka men Jesus är den fasta klippan.

Och vad skall han göra när han kommer. Jo han skall samla de sina från alla ändar av jorden. Ja till och med från himlen. Alla skall med.

Och här kan man ganska naturligt se Judarna som samlas idag. Och de samlas från hela världen, ja från alla möjliga nationer. Och de flyger hem, det är en intressant tolkning av den senare delen när det står att de också skall samlas från himlens ena del till den andra.

Det är alltså en viktig del av Jesu kommande att samla Judarna till sitt land och vi ser hur det sker idag. Alltså är Jesus på gång och här har han redan börjat sitt verk. Och som vi tog upp i del 9 så var det han som hjälpte Israel när de fick tillbaka Jerusalems gamla del och hel landet som Gud lovat 1967.

Vi kan naturligtvis också se de kristna i det här. Där Gud samlar oss och ger oss samma ande, fyller oss och för oss in i hans rike. Och där kan vi minnas hur vi läste tidigare om den kluvna värden, där Jesus nu skördar sin skörd. Hans rike växer på Jorden och når idag alla länder.

Det är alltså vanligt att Gud verkar parallellt både hos Judarna och hos de kristna samtidigt, men på lite olika sätt.


Fikonträdet, symbol för Israel som nu blomstrar

Luk 21:29. Och han berättar för dem jämförelsen [liknelsen]: Se på fikonträdet och alla träd.
Luk 21:30. När ni ser att de slår ut, då vet ni att nu är sommaren nära.
Luk 21:31. Och på det viset, när ni ser dessa saker hända, vet ni att Guds rike [regeringstid, suveränitet] är nära.

Här tar Jesus hjälp av en jämförelse, när fikonträdet slår ut då kommer sommaren, på samma sätt är det med Guds rike, och fikonträdet är här symbol för Israel. När Israel blomstrar, får tillbaka sitt land och börjar bygga upp det, då är Guds rike nära.

Och det kan vi se idag Israel har nu haft sin Nation sedan 1948 och hela det land Gud lovat sedan 1967. Och landet blomstrar till skillnad mot den öken det var innan Judarna kom dit och började odla upp landet.

Här har vi alltså ett av vår tids tydligaste tecken att det är nu det händer. Nu skall Gud upprätta sitt rike.

Vi kan också se att det här förstärks genom att det står att vi skall titta på alla träd. Med andra ord så kommer alla nationer att blomstra. Och det är ju det som hänt sedan andra världskriget, när kolonialmakterna började ge frihet åt de länder de lagt under sig.

Med andra ord ser vi igen att vi är inne i högprofetiska tider. Det är nu Jesus kommer igen. Han står för dörren. Ja han är redan verksam. Och vi ser hur profetian går i uppfyllelse, den som skall känneteckna Jesus återkomst, och att hans rike upprättas.


Judarna kommer inte att utplånas, och vi som ser början skall också var med om slutet.

Luk 21:32. Jag säger er med säkerhet att detta släckte [generationen, nationen, folket, tidsåldern] skall inte nå sitt slut [passera, förgås] förrän allt ju händer [föds, kommer, sker].

Här har vi ytterligare en vers som är intressanta och den kan tolkas på två sätt:

Dels att Judarna inte skall utplånas, de skall få vara med om det här. Och det kan vi se, det är unikt i historien att ett folk består så länge och kan samlas på nytt efter 2000 år. Här har vi alltså Jesu löfte om det och vi kan se idag att Gud håller sina löften, och därmed kan vi alltså lita på de andra löftena som Gud har gett och som skall gå i uppfyllelse i samband med det här.

Den andra tolkningen är att de som får se början av det här. Alltså när fikonträdet börjar blomstra. När nationen Israel upprättas, de kommer också att få vara med om att Guds rike upprättas, Sommaren kommer, Gud fullbordar det han har lovat. Det är vår generation och snart kommer det alltså att ske, för det är nu snart 70 år sedan nationen Israel upprättades.


Luk 21:33. Himmelen och Jorden [världen] de kommer att vara förbipasserade [passera, förgås] men mina ord kommer aldrig någonsin att vara passé [har ingen ende, kommer aldrig någonsin att vara förbipasserade].

Det här kan man också se på två sätt.

Det ena är att även långt fram i framtiden när Himmelen och Jorden inte finns länger så står Jesu ord fast.

Det andra är det som vi var inne på i del 8. Upp 21 där Himmel och Jord förenas när Gud kommer ner till oss, och upprättar sitt rike hos oss till fullo. Då kommer Jesus ord att bestå, och det Jesus ville att vi skall göra, det sätt han ville att vi skulle leva på kommer att vara vägledande och leda hel mänskligheten. Då är hans rike genomfört hos oss.

När vi ser omkring oss kan vi alltså se hur Guds löften och profetior uppfylls och hur vi med stormsteg är på väg in i det som är Guds rike bland oss.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar