lördag 4 juli 2015

Guds generalplan 10, Israels folks historia

Här kommer vi sedan till en intressant del, som tyvärr många hoppar över för den är svår att första, och det är släkttavlan för Kain. Kain var ju Israels folk som nu i huvudsak består av Judarna, den Judiska stammen från Israel.

Släkttavlan här om Kain innehåller, förmodligen, en profetia på vad som skall hända med Israel. För att dyrka upp den här delen kan man dels titta på hur den förgrenar sig men också titta på vad de olika namnen betyder och vi skall göra ett försök här till det.

1 mos 4:17 Och Kain var tillsammans med sin hustru [kvinna] och hon blev havande och hon födde Hanok [tränad, nybörjare, initierad, ditt läger, din vila, din nåd] och han byggde en stad och han kallade stadens namn som sin sons namn Hanok.

Kains son hette Hanok och
Hanok betyder - tränad, nybörjare, initierad, ditt läger, din vila, din nåd

Här vill jag då speciellt lyfta fram initierad och då peka på Moses som var utsedd av Gud till att komma med hans budskap till Israel. Och man kan också peka på Israel självt som var utsedd av Gud, och som Gud ville träna till sin uppgift, och också Abraham.

1 mos 4:18 Och åt Hanok föddes Irad [flykting, vildåsnan] och åt Irad föddes Mehujael [Guds motor, Guds murbräcka; från Guds liv, Guds återupplivade] och åt Mehujael föddes Metusael [av Guds visdom, från Guds verk, av Guds ämne, Guds man, bönens man, dödsrikets man, den begravde mannen] och åt Metusael föddes Lemek [ditt folk, till fattigdom, ditt varför].

Sedan kommer
Irad – flykting, vildåsna

Och därefter
Mehujael - Guds motor, Guds murbräcka; från Guds liv, Guds återupplivade

Med Irad s betydelse flykting ser vi hur israel har tvingats på flykt flera gånger, i Egypten, i Babylon, men nu också ut över hela värden, men hur Guds sedan med Mehujael – Gud återupplivar, samlar dem på nytt.

Och därefter
Metusael – av Guds visdom, från Guds verk, av Guds ämne, Guds man, bönens man, dödsrikets man, den begravde mannen.

Och slutligen
Lemek - ditt folk, till fattigdom, ditt varför

Med Metusael, av Guds verk, och Lemek, ditt folk, ser vi hur de blir en del av Guds verk, blir fyllda med Guds visdom. För att slutligen bli Guds folk helt och hållet.

1 mos 4:19 Och Lemek tog sig två hustrur [kvinnor] den första hette Ada [prydnad, smycke, gå förbi, hon den gamla, vittnet, oren] och den andra hette Silla [sångerskan, kokerskan, skuggan, skydd, avgrunden].

Lemek har två hustrur, Alltså det kommer fram två olika församlingar, den ene är
Ada - prydnad, smycke, gå förbi, hon den gamla, vittnet, oren
Och den andre är
Silla - sångerskan, kokerskan, skuggan, skydd, avgrunden

1 mos 4:20 Och Ada födde Jabal [ledaren, bäraren, den fallne, han med utväxten], han blev far till de som bor [återvänder, avviker, uthärdar] i tält [till tabernaklet, skinande klart] och har boskap [ett land, mark, egendom].
1 mos 4:21 Och hans bror Jubal [trumpetaren, floden, strömmen] han blev fader till alla som hanterar stränginstrument [harpa, knäppande] och blåsinstrument [andande, älskande].

En av Adas sönder är
Jabal - ledaren, bäraren, den fallne, han med utväxten
Och det är intressant att läsa att han återvänder till tabernaklet och har ett land. Vi ser här alltså hur det syftar på hur israel återvänder till sitt land.

Den andre sonen är
Jubal - trumpetaren, floden, strömmen
Och han ägnar sig åt musik, med andra ord han hyllar Gud med sång.

Här kan man se vår tid där, samtidigt som Judarna återvänder till sitt land, tills sin Gudsdyrkan, så Jublar de kristna, grenar inympade på samma träd. Och sjunger en ny sång fyllda med Guds ande.

1 mos 4:22 Och också Silla [sångerskan, kokerskan, skuggan, skydd, avgrunden] födde, smeden [handledaren, den skarpe, den som skärper] Tubal - Kain [upprättelsens flöde, spjutets ström, upprättelsens basun, avundsjukans förvirring] som tillverkade allt av koppar [mässing] och järn. Och syster till Tubal - Kain var Naama [trivsam, behaglig, skönhet, fantastisk].

Silla har också en son
Tubal-Kain - upprättelsens flöde, spjutets ström, upprättelsens basun, avundsjukans förvirring
Och han är syster till
Naama - trivsam, behaglig, skönhet, fantastisk

Här har vi åter en bild som talar om hur allt skall återupprättas och hur krig skall vara med men hur parallellt med detta finns Naama en kvinna representerande Guds församling som lever i Guds välbehag.

1 mos 4:23 <Trad:> Och Lemek sade till sina hustrur: Ada och Silla hör min röst Lemeks hustrur, lyssna till mitt tal, för en man dödar jag för mitt sår och en pojke för att jag blev skadad.
| <Alt:> Och Lemek [ditt folk, till fattigdom, ditt varför] sade till sina hustrur Ada och Silla: Hör mina ord om Lemeks skulder [problem], lyssna till mitt tal, för det är om en människa, jag har dött på grund av mina sår och han föds, på grund av min gemenskap.
1 mos 4:24 <Trad:> För Kain straffar sjufalt men Lemek sjuttio sju.
| <Alt:> För Kain är levande och ditt folk är fullständigt och komplett.

Av Lemeks uttalande här kan vi dra slutsatsen att det kommer att vara hemska straff för dem som ger sig på Judarna i slutet, mycket värre än tidigare.

Men också att Guds folk nu skall bli helt som Gud vill ha det.

Det är intressant att se vad mycket man hittar om man vågar skrapa lite på texterna i bibeln och speciellt de här äldsta delarna i början av 1 Mos som innehåller så mycket av profetiskt budskap.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar