torsdag 25 augusti 2016

Guds Vrede 18,
Harmagedon i vår tid
Harmagedon, tror många är den sista striden. Men det är inte hela sanningen. Harmagedon pekar i stället på konflikten mellan Araberna och Israel.

Harmagedon hänger enligt många bibelforskare ihop med Hamongog som står i Hes 39:11. En plats öster om havet precis som dagens Gaza remsa, och därmed pekar Harmagedon alltså på Dagens konflikt mellan Araberna och Israel. Och det vi ser där nere ingår alltså i Guds Vredesskålar.


Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}

Harmagedon förknippar många med Megiddos slätten i norra Israel. Där säger man skall den sista striden stå. Och den skall vara grym.

Men Har- i början på Harmagedon betyder berg, och det finns inget berg på Megiddos slätten det är en slätt.

Men det finns en annan tolkning som mera stämmer med det vi ser just nu. Den hänger ihop med Gaza remsan. Vi kan läsa i Hes 39:11:

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Här ovan ser vi stället i Hes 39:11 och vi ser att det är en plats öster om havet, vilket stämmer bra med Gaza remsan. Och det är en låg plats, en dalgång, för det ligger lågt.

Hela det här området, alltså hela Gaza kallar Bibeln Hamongog. Och eftersom Hebreiska inte skriver ut alla vokaler och eftersom namn brukar förändra sig när de går mellan språk. Så är övergången från Hamongog över Harmageg till Harmagedon helt rimlig, -on på slutet är en Grekisk ändelse som lagts till.

Harmagedon är alltså Gaza remsan. Och Gog kriget, kriget mellan Israel och dess fiender är något som pågått en lång tid och i omgångar. Vi har ju här med Hes 39:11 hamnat mitt i Hes 39. Och Gaza har styrts av Araberna sedan 2005. Alltså har stora delar av Gog kriget redan varit, men vi har inte helt kommit till slutet än utan förmodligen återstår ytterligare omgångar.

För den som vill läsa mera om det här så finns det i ett tidigare avsnitt där vi gick igenom Hesekiels profetia:


Gog kriget, det är det krig som pågått sedan 1948 mellan olika Arabstater och Israel och som inte är färdigt än. Och Harmagedon syftar alltså på Gaza remsan och det som skett i samband med den. Och det här ingår alltså också i Guds vrede. I Guds plan.

Och precis som det står i Hesekiel så är Gud med sitt folk och Israel vinner seger hela tiden hur än Arabsidan försöker.

Vreden den drabbar Arabsidan i Deras försök att krossa Israel och vi ser just nu hur det är i Syrien, en konflikt som alltså är ett utslag av Guds Vrede.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar