onsdag 31 augusti 2016

Guds Vrede 24,
Jesus dömer alla folk i Domens dal

Här har vi ett ord om hur Jesus skall döma folken. Det skall ske i Josafats dal som också kan översättas Jesu doms dal.

Det viktiga här är nog inte en speciell plats utan den dom som Jesus kommer att ge och ger just nu över dagens samhälle. Dagens samhälle som befinner sig på en ovanligt låg nivå, som i en djup dal.

Joel 3:12 (Joel 4:12).  Hednafolken vaknar och de går till Jesu doms dal [Josafats dal, domens dal, Jeshua doms dal, den dömda dalen], för där sitter jag för att döma alla hedningar runt omkring.


Jesus skall döma alla Hednafolk som går mot Israel. Josafats dal eller Jesu doms dal syftar förmodligen på domen mot dagens samhälle. Där hatet mot Israel breder ut sig mer och mer. Och fler och fler ställer sig på den sida som är emot Israel. Jesu dom är hård över detta lågvattenmärke som dagens samhälle utgör.

Joel 3:13 (Joel 4:13).  Svinga skäran [lien] för skörden är mogen, kom och trampa för vinpressen är full, och presstråget översvämmar dem, för deras ondska är stor [kraftig].

Här i vers 13 möter vi samma tänkande med Vinpress som trampas som i Upp 14:18 – 20* och där stod också om en sträcka på 30 mil utanför staden. Och det är ungefär avståndet från Jerusalem till Damaskus.

Och det är kanske den här domen som vi ser också i Kriget i Syrien som idag rasar för fullt, nu 6:e året.

Joel 3:14(Joel 4:14).  Mängder av folkmassor [De tumultartade folkmassorna] är i domens [allvarets, avslutningens, tröskningens] dal, för snart är Jesu [Jashves] dag i domens [allvarets, avslutningens, tröskningens] dal.

Och det är inte bara Syrien som skall drabbas utan mängder av folk. Och det ser man också idag. Vi ser hur hela Muslimvärlden är full av detta uppror. Denna Terror. Detta hat av Israel. Ja, inte bara Muslim världen, Terrorn idag når alla, den slår till överallt. Guds Vrede verkar överallt.

Joel 3:15 (Joel 4:15).  Sol och måne sörj [bli askgrå], och stjärnor sluta skina.
Joel 3:16 (Joel 4:16).  Och Jesus [Jashve] ryter från Sion [monument, pelare, öken, torr plast] och från Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet] använder han sin röst, och han skakar himlen och jorden. Men för Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] barn [söner] är Jesus [Jashve] ett skydd [tillflykt], och ett försvar [kraft, klippa].

Det skall bli en mörk tid men Israel skall ha sitt försvar i Jesus, och det skall stå fat.

Karl Håkan

* PS: Artikeln om vredens Vinpress som trampas utanför staden finns på följande länk:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar