måndag 28 mars 2016

160328 Jesus dog på Onsdagen

Traditionen säger att Jesus dog på fredagen, men det stämmer inte för Jesus sa att:

Mat 12:39 Han svarade: ”Detta onda och trolösa släkte kräver ett tecken, men det skall inte få något annat tecken än Jona-tecknet. 
Mat 12:40 Ty liksom profeten Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter skall Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter.

Men från fredag eftermiddag till tidigt på söndag morgonen blir det inte tre dagar och tre nätter.

Om vi bortser från våra traditioner och läser i Bibeln, hur var det då egentligen.


Läser vi i Mark 16:1 – 2 kan vi läsa:


Mark 16:1 När sabbaten var över köpte Maria från Magdala och Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande kryddor för att gå och smörja honom.
Mark 16:2 Tidigt på morgonen efter sabbaten kom de till graven när solen gick upp.

Här ser vi alltså redan två sabbater, en före kryddköpet och en efter. Och att de efter att ha tillredd kryddorna höll sabbat, kan man också se i Luk 23:56

Luk 23:56 När de hade återvänt hem gjorde de i ordning välluktande kryddor och oljor, och sabbaten tillbringade de efter lagens bud i stillhet.

Och i Joh 19:31 ser vi att det var en så kallad stor Sabbat direkt efter Jesus död. Alltså ingen vanlig Lördagssabbat. Och av det här stället i Luk ser vi att sabbaterna var i ordningen Stor Sabbat och sedan vanlig lördags Sabbat, eftersom den stora Sabbaten kom först.

Joh 19:31 Eftersom det var förberedelsedag och kropparna inte fick hänga kvar på korset under sabbatendet var en stor sabbat – bad judarna Pilatus att de korsfästas benpipor skulle krossas och kropparna tas bort.

Alltså det var inte fredag när Jesus dog, utan dagen före storsabbaten som inträffade på torsdagen och därmed ser vi att Jesus dog på onsdagen.

Och han uppstod sedan på natten till söndagen någon gång efter solnedgången på lördagen.

Joh 20:1Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria från Magdala ut till graven och fick se att stenen för ingången var borta. 

När Maria från Magdala kom till graven hade ännu inte dagen inträtt, och natten helt avslutats. Alltså var det på natten till söndagen som Jesus uppstod, eller sent på lördagskväll om det var den tredje dagen som han uppstod som vi kan läsa i Luk 24:46.

Luk 24:46 … och uppstå från de döda, den tredje dagen.

Om vi summerar ser vi att:

Jesus dog på onsdag eftermiddag vid 3 tiden och begravdes på kvällen samma dag.
Dagen efter var Stor sabbat i anslutning till helgen, det var torsdagen.
Dagen därpå var vanlig dag, det var alltså fredagen. Och då köpte de kryddor och förberedde sig.
Dagen därpå var vanlig Lördagssabbat, då de vilade.
Sedan kom de tidigt på morgonen medan söndagen ännu var natt till graven och då var Jesus redan uppstånden. Han hade alltså uppstått någon gång sent på lördagen eller på natten till söndagen.

Det här blir 3 dagar och 3 nätter och det stämmer med Bibelns ord.

Och om någon undrar varför dagar och nätter är i omvänd ordning så var det så man räknade på den tiden. Natten kom först och sedan dagen till respektive dygn.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar