onsdag 30 mars 2016

Kyrkans undergång
6

Skökan på vilddjuret, En Kyrka som är Romarrikets fortsättning

I vår serie om Kyrkans undergång skall vi nu gå vidare och titta på Upp 17 och 18 där kan vi läsa mer om Kyrkan, som Gud inte gillade och som inte gick hans väg. Den beskrivs i Upp 17 som Skökan, en otrogen kvinna.


Upp 17:1 Och en av de 7 änglarna [budbärarna], de som har de 7 skålarna, kommer och talar till mig och säger åt mig: Kom hit jag skall visa dig den stora skökans straffdom, hon som sitter över de många vattnen.
Upp 17:2 Med henne horar [dyrkar avgudar] konungarna [de styrande] på jorden, och de som bor på jorden är druckna av hennes otukts [avgudadyrkans] vin.
Upp 17:3 Och han för mig i [med] ande till en öken, och jag ser en kvinna, som sitter över ett scharlakansrött vilddjur, som fyller sig med namn [benämningar] på smädelser [förtal] och som har 7 huvuden och 10 horn.

Här får vi en beskrivning av vem Skökan är, och det är en kvinna, och hon bedriver otukt. Kvinna står ofta i Bibeln för en församling, en kyrka. Otukt står många gånger i Bibeln för avgudadyrkan, att ha andra saker vid sidan om Gud. Och det hade den här skökan, den här stora kyrkan. Som man brukar se som den Katolska Kyrkan.

Skökan sitter på de många vattnen och det talar om att det är en företeelse bland hedningarna, alltså inte en Judisk företeelse. De många vattnen talar också om att Skökan skall varar överhuvud över många hedniska stater.

Det stämmer bra med den Katolska Kyrkan tidigare i historien, när den var överordnad alla stater i Europa.

Vilddjuret hon sitter på är Scharlakansrött, Det är ett mordiskt vilddjur som dödar de som inte är för. Och vi ser att det har 7 huvuden. Precis som det var 7 kullar i Rom. Och det har 10 horn, som representerar att det är flera olika stater som i själva verket är Vilddjuret tillsammans.

Att hon är i en öken visar att det är Andlig tomhet. Det är motsatsen till det Gud vill ge oss en lustgård.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar