onsdag 23 mars 2016

Kyrkans undergång
3

Enighet skapar problem

Babelstorn i 1 Mos 11 är en intressant berättelse om hur kyrkan ville vara enad. Men hur Gud ändrade på det och spred ut Evangeliet över Jorden.

1 mos 11:1 <Trad:> Och hela jorden hade ett språk och samma ord.
| <Alt:> Och hela den fasta grunden var förenad och avskavd och budskapen var samma.

Vi ser här i början att allt var samma, men det var avskavt.

1 mos 11:2 <Trad:> Och det hände att de flyttade på sig från det som varit och de kom till en slätt i landet Sinear där de bosatte sig.
| <Alt:> Och det blev så att de flyttade på sig från urtiden och de fann en dal i landet Sinear [den uppenbarar upprepningen] och de slog sig ner där.

Här ändrar man på saker. Flyttar på sig för att hitta en gemensam plats. Man kan se det som att man sänker sig till det som alla kan enas om.

1 mos 11:3 <Trad:> Och människorna sade till sina vänner: Kom låt oss göra tegel, till byggnader, och låt oss bränna så att det blir bränt, och teglet var för dem till sten, och leran blev för dem till murbruk.
| <Alt:> Och människorna sade: Tomhetens onda Gud gjordes till rökelse, till barn, som vi låter bränna till Seraf [hon brinner] och må det vara till rökelsen, så att jag blir gammal [står upp], men smutsen var för dem till problem.

Här ser vi hur man bygger med lera. Man har alltså inte sten som i Jesu fasta klippa, utan man har egengjort material.

I den alternativa översättningen här ser man vilket kaos och hemskhet som kom ut av allt detta. Någon renhet fanns inte utan där var andlig smuts.

Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar