tisdag 29 mars 2016

Kyrkans undergång
5

Jesus avslutar Tornbygget och sprider Evangeliet

I den här serien om Kyrkans undergång har vi tittat på Berättelsen om Babels Torn i 1 Mos 11 och dess profetiska betydelse. Man kan där se hur kyrkan försöker att hitta det minsta gemensamma, och hamnar då på en låg nivå. Och man kan också se hur man i egen kraft vill komma upp till Gud. Ville nå den himmelska nivån utan att blanda in Gud.

Och här ser vi hur Gud reagerar.


1 mos 11:7 <Trad:> Kom vi må förstöra och vi må förvirra [blanda] deras språk så att de inte förstår språket en annan människa talar.
| <Alt:> Vi må krossa det tomma och vi må översvämma dem, deras ödelagda ande, där deras ledare inte tar hänsyn och säger, jag är domare.

Jesus löste det här, deras oförmåga att ge skörd hans skörd, och att de bara gjorde det onda. Han gav förvirring så att de inte förstod varandra. Och på så vis krossade han deras tomhet och deras ledare.

Det är också intressant att notera att deras ledare inte säger: Jag är domare. Vi lever idag i demokratins Tid. Allt skall bygga på Demokrati. Alla skall varar med och bestämma. Men det räcker inte. Vi måste ha Jesus också annars fungerar inte Demokratin.

Det kan vi läsa i brevet till Laodicea, (Upp 3:14 – 22) som just betyder Demokrati. Jesus säger att det inte är nog. De måste också ha med Hans Guld, ädla budskap, Evangelium, och hans renhet. Det är det man saknar i den här stora Kyrkan som man byggt och den som man bygger just nu som grundar sig på Enbart Demokrati.

Här känner vi som lever idag också igen den Katolska kyrkan och hur reformationen splittrade den i flera kyrkor och på så vis började väckelsen igen och det som blev den världsvida väckelsen på 1800 och 1900 talet kunde börja.


1 mos 11:8 <Trad:> Och Jesus [Jashve] spred ut dem därifrån över hela jordens yta och de slutade att bygga på staden. 
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] älskade [accepterade] dem som en följd av den fasta grundens offer, och de upphörde [vilade] och kom att tillhöra stadens döttrar.  

Här ser vi väckelsen över hela jorden som en följd av det Jesus gjorde. Men vi ser också att det står om Stadens döttrar. Det associerar till Den stora skökan med hennes döttrar som vi kommer att ta upp i kommande avsnitt. Och det visar alltså att de grenar som växte ut när kyrkan splittrades de kom också ofta att blir lika dana som den stora kyrkan var, men här ser vi hur det hela upphör som en följd av Jesu offer.

1 mos 11:9 <Trad:> På grund av det här fick den namnet Babel [i förvirring, genom blandning], för där förvirrade [blandade] Jesus [Jashve] alla jordens språk och från det stället spred han ut dem över hela jordens yta.
| <Alt:> På grund av detta så kallades det Babel [mat, i överflöd], för Jesu [Jashves] namn översvämmade hela den fasta grundens ande, och på grund av Jesus [Jashves] spreds den ut, hela den fasta grundens offer gestalt [karaktär].

Och här i den sista versen ser vi hur hela jorden är översvämmad av Jesu namn, och det är han som tar över och blir den fasta grundens ande, det alla bygger på, för han är den som offrade sig.

Jesus skall segra och hela jorden skall tillbe hans namn.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar