måndag 28 mars 2016

Påskens Budskap i ordning
Annandag Påsk
Jesus är verkligen uppstånden

Översatt och Sammanställt av Karl Håkan Sandell


Det här är en sammanställning av Påskens evangelium översatt och sammanställt av Karl Håkan Sandell

Det är gjort så att de olika delarna står tillsammans i den ordning det äger rum, oberoende av från vilket evangelium de kommer.

Alla de olika delarna av passionsberättelserna är medtagna men placerade under olika rubriker för att ge en bild av hur olika saker ägde rum.

Syftet är att ge läsaren en bra bild av vad som ägde rum, genom att låta de olika Evangelierna komplettera varandra. Och när man ställer samman det på det här viset ser man vad som är de basala händelserna och vad som är viktigt genom att det förmodligen är det som förkommer på flera ställe.

Den här delen tar upp det som hände efter Påskdagen

Innehåll





Mat 28:16. Och de 11 lärjungarna de tar sig till Galileen till det berg där, som Jesus tidigare sagt till [bestämt] dem.
Mat 28:17. Och de ser honom där, och de böjer sig ner inför [dyrkar] honom, men de tvivlar [är tvehågsna].
Mat 28:18. Och Jesus kommer då fram till dem och säger till dem: Till mig ges nu [har gets] alla makt i himlen och på jorden.
Mat 28:19. Alltså, gör alla hedningar [folk, nationer, raser] till lärjungar, genom att resa ut och genom att döpa dem i faderns och sonen och den helige andes namn.
Mat 28:20. Och ni skall lära dem att ta varar på allt som jag befaller [anbefaller] er och se jag är alltid [alla dagar] med er i evighet [till denna tidsålders slut], Amen [det är sant].


(efter det syftar här på när Jesus visade sig för lärjungarna Joh 20:19 - 29)
Joh 21:1. Efter det visar sig Jesus åter för lärjungarna vid Tiberias sjö. Och så här visar han sig då.
Joh 21:2. Simon [höra, tala, förklara, proklamera] Petrus [klippa] och Tomas [tvilling, hederlig, förundrad, ensam] han som kallas Didymus [tvilling] och Natanael [Guds gåva] från Kana [villig, ägare, köpare] i Galileen [cirkel, fällbar, ringa, gräns, kust, land] och Sebedeus [gåvorna, min gåva] söner och två av hans andra lärjungar, var tillsammans.
Joh 21:3. Simon Petrus säger till dem: Jag går och fiskar. De säger till honom: Vi går med dig vi också. Och de går då iväg och de kliver genast upp i båten. Men den natten fångar de inget.
Joh 21:4. Och när det blir gryning står Jesus på stranden, men lärjungarna hade inte förstått att det är Jesus.
Joh 21:5. Jesus säger då till dem: Barn har ni ingen mat. De svarar honom: Ingen.
Joh 21:6. Och han säger till dem: Kasta ut nätet på båtens högra sida och ni skall få. De kastade då ut och de mäktade inte mera att dra in på grund av den stora mängden fisk.
Joh 21:7. Och den lärjunge som Jesus älskade säger till Petrus: Det är Jesus [Herren, Jashve]. När Simon Petrus hör att det är Jesus [Herren, Jashve] tar han om sig manteln för han var naken, och han kastar sig i sjön.
Joh 21:8. Och de andra lärjungarna de kommer med båten för de var inte långt från stranden, utan ungefär 200 alnar (100 m), och de släpar fisknätet.
Joh 21:9. Och när de då går i land ser de en koleld som är där och fisk som ligger på den och bröd.
Joh 21:10. Jesus säger till dem: För hit av fiskarna, som ni nu har fångat.
Joh 21:11. Simon Petrus står då upp och drar nätet upp på land, och det är fullt av 153 stora fiskar, och fastän de är så många går inte nätet sönder.
Joh 21:12. Jesus säger till dem: Kom och ät. Men ingen av lärjungarna vågade fråga honom: Vem är du. För de ser [förstår] att det är Jesus [Herren, Jashve].
Joh 21:13. Och Jesus går fram och tar brödet och ger till dem och fisken på samma sätt.
Joh 21:14. Detta är redan tredje gången Jesus visar sig för sina lärjungar, han som är uppväckt från de döda.
Joh 21:15. Och då de äter säger Jesus till Simon Petrus: Simon Jonas [duva] son, älskar [håller av, högaktar, är trofast mot] du mig mer än dessa. Han svarar honom: Ja Jesus [Herre, Jashve], du vet att jag älskar [håller av, är vän till] dig. Han säger till honom: Var en herde för mina lamm.
Joh 21:16. Åter en andra gång, säger han till honom: Simon Jonas son älskar [håller av, högaktar, är trofast mot] du mig. Han säger till honom: Ja Jesus [Herre, Jashve] du vet att jag älskar [håller av, är vän till] dig. Han säger till honom: Led mina får.
Joh 21:17. För tredje gången säger han till honom: Simon Jonas son, älskar [håller av, är vän med] du mig. Petrus blir förtvivlad och säger då till honom för tredje gången: Jesus [Herre, Jashve] du vet allt, du vet att jag älskar [håller av, är vän med] dig. Jesus säger till honom: Var herde för mina får.
Joh 21:18. Amen [sant], Amen, jag säger dig när du var ung spände du bältet om dig och du gick där du ville, men när du blir äldre [gammal] har du sträckt ut händerna och andra kommer att spänna bältet om [rusta, göra i ordning] dig och man kommer att föra dig dit du inte vill.
Joh 21:19. Och det här säger han i det han anger vilken döde han kommer att ära Gud med, och när han sagt det här, säger han till honom: Följ mig.
Joh 21:20. Och då Petrus vänder sig om ser han den lärjunge som Jesus älskade, som var med i sällskapet, och det var han som låg till bords i måltiden vid hans bröst. Och som då säger: Jesus [Herre, Jashve], vem är det som förråder dig.
Joh 21:21. Petrus ser då denne, han säger till Jesus: Jesus [Herre, Jashve], hur blir det med han.
Joh 21:22. Jesus säger till honom: Om jag vill att han skall stanna kvar tills jag kommer, vad gör det för dig, följ du mig.
Joh 21:23. Och så kom det ordet ut bland bröderna, att den lärjungen inte dör, men Jesus sa inte till honom, att han inte dör, utan om jag vill att han stannar kvar tills jag kommer, vad gör det för dig.
Joh 21:24. Det är han, den lärjungen, som vittnar om det här och han är den som har skrivit det här, och vi vet hans vittnesmål är sant.


Joh 20:26. Men efter åtta dagar var hans lärjungar åter igen där inne och Tomas var med dem. Jesus kommer medan dörrarna var stängde och han ställer sig då mitt ibland dem och han säger: Frid med er.
Joh 20:27. Sedan säger han till Tomas: För hit ditt finger och se här är mina händer och för hit din hand och för in den i min sida, och sluta att inte tro, utan tro.
Joh 20:28. Och Tomas svarar honom då: Min Jesus [Herre, Jashve] och min Gud.
Joh 20:29. Jesus säger till honom: För att du har sett mig, Tomas, har du trott. Välsignade, de som inte ser och ändå tror.


Mark 16:19. Och det är också [verkligen] så att efter det Jesus [Herren, Jashve] talat till dem tas han upp till himlen och han sätter sig på Guds högra sida.
Mark 16:20. Och de går sedan ut och förkunnar överallt, Jesus [Herren, Jashve], som går vid ens sida [som samarbetar], och ordet, som han fastställt [gjort stabilt], med åtföljande mirakel, Amen [sant, fast, trovärdigt].


Luk 24:50. Och han för sedan ut dem till Betania [mötesplatsen, huset att träffas i, mitt hus, jämmerns hus, platsen för deponering, förvaringsplatsen] och han lyfter upp sina händer och välsignar dem.
Luk 24:51. Och när han välsignar skiljs han från dem, och han far upp till himlen.
Luk 24:52. Och de lovprisar [ärar, tillber, dyrkar] honom, och vänder tillbaka till Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet] med stor glädje.
Luk 24:53. Och de var alltid i templet och lovsjöng och prisade Gud, Amen [sant, fast, trovärdigt].


Apg 1:9. Och det här säger han, medan de ser på och sedan lyfter en sky [moln] upp honom och tar upp honom bort från deras ögon.
Apg 1:10. Och medan de tittade intensivt, for han till himlen, och se två män hade stått vid sidan av dem i vita [strålande] kläder.
Apg 1:11. Och dessa säger då: Män från Galileen, varför har ni tittat mot himlen, Jesus som har tagits upp [mottagits] från er till himlen, på det här sättet, han kommer att komma tillbaka [framträda åter igen] på liknande sätt som ni sett honom, när han reser till himlen.


Apg 1:12. Sedan vände de tillbaka till Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet] från berget som kallas Oljeberget [Olivberget] och som är nära Jerusalem, en sabbatsvägs avstånd [en sträcka där man håller sabbaten].
Apg 1:13. Och när de har kommit in går de upp till den övre salen där de hade varit och de stannade där, och det var Petrus [klippa] och Jakob [hälfångaren, ersättaren] och Johannes [han ger nåd] och Andreas [vän, herre, man], Filippus [förtjust i hästar] och Tomas [tvilling, hederlig, förundrad, ensam], Bartolomeus [Tomaios son] och Matteus [stridande, strävande], Jakob [hälfångaren, ersättaren] Alfeus [förändring, fly, passera] son och Simon [höra, tala, förklara, proklamera] seloten [ivrare] och Judas [firad, prisad, vördad, dyrkad] Jakobs [hälfångaren, ersättaren] son.
Apg 1:14. Alla dessa de var de som uppriktigt håller ut i tillbedjan och bön [begäran] tillsammans med några kvinnor och Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska] Jesu mor och hans bröder.
Apg 1:15. Och under de här dagarna reser Petrus sig upp mitt bland lärjungarna som var till antalet omkring 120, och han säger:
Apg 1:16. Män, bröder, det var nödvändigt att skriften fullföljdes, den som förutsäger, med den Helige Ande genom Davids [den älskade, farbror] mun, det om Juda, det som då hände med honom, när han var guide till Jesu gripande.
Apg 1:17. För han var räknad tillsammans med oss och hade bestämd del av denna tjänst.
Apg 1:18. Och han köper ju [även] ett stycke mark för den orättfärdiga ersättningen och hamnar huvudstupa och spricker mitt itu och alla hans inälvor töms ut.
Apg 1:19. Och som nu är känt för alla som bor i Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet], så att den platsen på deras eget språk, kallas Akeldamak [blodsmarken, förgängelsens mark, blodseggen], det betyder blodsmarken.
Apg 1:20. Och det är skrivit i psalmernas bok: Hans boning blir öde och det finns ingen som bor i den, och hans ämbete mottar någon annan.
Apg 1:21. Nu måste någon av dem som var samman med oss under hela tiden då Herren [Jashve, Jesus] Jesus kom och gick hos oss.
Apg 1:22. En av dessa som började från hans dop av Johannes till denna dag, när han togs upp från oss, ett vittne till hans uppståndelse, till att nu uppträda tillsammans med oss.              
Apg 1:23. Och de utpekar två, Josef [ökande, fortsättande] han som kallas Barsabas [Sabas son] han som har tillnamnet Justus och Mattias [hennes man, hennes död].
Apg 1:24. Och de ber sedan och säger: Du Jesus [Herren, Jashve] som känner hela hjärtat, visa vem av dessa två som du nu väljer.
Apg 1:25. Till att motta denna tjänstedel och apostlaämbete, vem som nu efterträder Judas att gå in på hans egen plats.
Apg 1:26. Och sedan ger de ifrån sig sina lotter och lotten faller då ut på Mattias och han räknas sedan bland de 11 apostlarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar