måndag 18 april 2016

160418
Lovsångsteamet har fastnat

Jag tror att vi är många i dagens församlingar som undrar varför våra gamla goa Andliga sånger har ersatts med Lovsångsteamet.



Det fanns en uppsjö av väckelsesånger, segersånger, som fyllde själen med Ande och Kraft. Sånger som skrivits av människor i olika situationer. Och där man riktigt hörde deras hjärtas rop inför Gud och den tröst och kraft de kände i sin kristna tro.

Det var åtskilliga människor som kommit till tro tack vare att lyssna på dessa Väckelsesånger. Och det var sånger som innehöll olika aspekter av det kristna livet, det berikade det kristna livet. Och när man lyssnar på hela den sångskatt som vi har i kristenheten så känner man att det är Jesus som har lagt ner sin Ande i hela denna sångskatt.

Men idag är alla borta. Idag är det bara lovsångsteamet som sjunger sina lovsånger. Tjatiga sånger där man upprepar enstaka fraser, och ofta går det ut på att Gud är långt där uppe och där borta. Och här nere är jag. Och ande och frälsning finns inte i många av dem. Och finns den så är det mest ord.

Jag tänkte på Fader vår när jag tänkte på det här. Och Jesus har ju i början av fader vår gett oss strofen ”helgat vare ditt namn”. Alltså Jesus börjar också med lovsång, men han fastnar inte där utan i Fader vår kommer också många andra saker som vi skall ha med i vår kristna tro. Som är viktigt i vår relation till Gud.

Guds vilja skall ske.
Guds rike skall komma
Gud förlåter våra synder
Vi skall förlåta varandra.
Gud ger oss också det praktiska som vi behöver

Allt det här var med i Andliga sånger förr, och mycket mer. Man fastnade inte i andra strofen, ”Helgat vare ditt namn” i olika varianter och tuggade om den i 10 minuter.


Jesus hjälp oss så att vi får tillbaka din sångskatt i våra församlingar. Hel det liv som fanns av sång och glädje.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar