måndag 11 april 2016

Kyrkans undergång 18
Kyrkan är en handelsplats

Kyrkan är som en handelsplats och Pengarna har blivit det viktiga. Man säljer det Andliga för pengar.



Upp 18:11 Och jordens [markens, landets] handelsmän klagar [jämrar sig] och sörjer över henne, därför att ingen längre köper deras bördor [laster, skeppslaster].

Här ser vi klart vad det är för en Kyrka vi pratar om. Det är en Kyrka som säljer bördor till folk. Pengarna har blivit det viktiga och det man säljer är alltså det som folk tror är det Andliga. Vi skall titta på sakerna som räknas upp

Upp 18:12 Last av guld och av silver och av värdefull sten och av pärlor och av fint linne och av purpur och av silke och av scharlakansrött och av allt slags välluktande trä och alla slags saker [arbeten] i elfenben och saker [arbeten] av värdefullt trä och av koppar och av järn och av marmor

Här ser vi guld och silver och sten och pärlor. Det är alltså saker som ser ädla ut. Man kan köpa ett sken av att vara rätt på det. Och det är alltså det Kyrkan har pysslat med i många år. Sälja ett sken av andlighet.

Och här ser vi också kläder, och de är fina, kläder för att skyla sig i sin skam. Men vi ser att det inte är vita och rena kläder utan det är röda kläder, fulla av synd.

Och här är trä som luktar gott. Alltså det skall kännas bra. Sådana känslor kan man också köpa.

Och här finns saker, både i Elfenben och trä och koppar och järn och marmor. Man kan alltså köpa färdiggjorda saker, alltså Ceremonier, välsignelser etc. Som ser bra ut. Och de är av olika slag.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar