torsdag 21 april 2016

160421
Bara Demokrati fungerar inte

Många människor tror att Demokrati är lösningen. Men bara demokrati fungerar inte. Att bara ha den regeln att de som är flest bestämmer, att det de flesta röstar på genomförs. Fungerar inte.



Ska en demokrati fungera så måste alla som är i den vilja väl. Det måste finnas någon bakomliggande tanke, om alla människors lika värde och rätt att existera, och ha ett drägligt liv, som man genomför i samhället. Annars är Demokratin tom. Har ingen mening.

En demokrati utan denna bakomliggande tanke blir ett enda kattrakande där varje grupp bara försöker att förse sig, på andra gruppers bekostnad.

Det är därför som de flesta Demokratier kännetecknas av någon form av Social verksamhet. Man tar hand om den svage.

Ödmjukhet är också något som kännetecknar en Demokrati. Ingen får växa sig för stor så att han inte längre erkänner sin ofullkomlighet.

Och eftersom vi alla är ofullkomliga måste det i en demokrati finnas förlåtelse. Att man lägger saker bakom sig och går vidare. Och det kan inte bara vara förbehållet vissa utan måste gälla alla.

Den tredje saken som måste finnas i en demokrati är Sanning. Och en sanning som bygger på att verkligheten får sägas. Och också att alla vinnlägger sig om att hålla sig till sanningen.

Men sanningen är kopplad till förlåtelse. Utan förlåtelse får vi igen sanning, då blir lögnen metoden att överleva när något gått snett.

Demokrati är fantastiskt och det är stort att bo i ett Demokratiskt land. Vårt land fick sin demokrati ur Kristendomen, för den har alla de här komponenterna. Och lämnar vi Kristendomen så är risken att vår demokrati inte längre har kvar dessa grundläggande värden och inte fungerar utan blir något att spy ut som det står om Laodicea i Bibeln (Upp 3:14 – 22).


Jesus hjälp oss!! Vi vill ha ditt styre, med ett demokratiskt samhälle fyllt av dig. Jesus hjälp oss att förverkliga ditt styra i Sverige.

 Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar