torsdag 28 april 2016

Kyrkans undergång 35
Gud vilar på 7:e dagen

Skapelseberättelsen visar hela Guds plan att frälsa världen. Och idag är vi på slutet av den 6:e dagen. Vi står inför övergången till Guds Sabbat. Inför Guds 1000 års rike, när skapelsen är färdig. Människan och allt annat är som Gud vill ha det. Och läser vi i 1 Mos 2:1 att så var fallet, Hela Guds skapelse var färdig.

Och det är också intressant att se hur hela vår tillvaro håller på att ändra på sig totalt, med maskiner, telefoner, massmedia, bilar, allt är annorlunda och snart kommer intelligenta Robotar. Vi har alltså en komplett annorlunda situation för människan. Och det här visste Gud redan när han skrev det första kapitlet i Bibeln.


1 Mos 2:1 <Trad:> Och himmelen och jorden och hela dess skara var färdig.
| <Alt:> Och det väldiga namnet och den fasta grunden och hela dess mängd var fullkomlig [en helhet, färdigt].
1 Mos 2:2 <Trad:> Och Gud var färdig på den 7:e dagen med sitt verk, som han hade gjort och han vilade sig på den 7:e dagen från sitt arbete som han hade gjort.
| <Alt:> Och Gud var färdig i den 7:e perioden med sitt verk, som han hade gjort och han har omvänt dem [du må komma till ro] på den 7:e dagen, som ett resultat av hans arbete, som han gjort.

Men att Gud är färdig vad innebär det. Det Gud skapat är ju människan till Man och Kvinna och det är Jesus och hans församling. Och de skall styra världen. Råda över den.

Men Gud han vilar. Vad är det. Gud slutar att arbeta med sin skapelse för den är färdig. Men vad kommer då.

1 Mos 2:3 <Trad:> Och Gud välsignade den 7:e dagen och han helgade den för på den vilade han från allt sitt verk, skapandet som han hade gjort.
| <Alt:> Och Gud hyllade den 7:e perioden och han renade den, för på den hade du vänt om från allt arbete ledd av uppenbarelsen, Guds tänkande.

Sabbaten skall vara välsignad. Det skall vara bra. Gud här färdig och det Gud har gjort är gott.

Och Skall man se hur det är som Gud gör så kan man läsa om Lustgården, som kommer när vi läser vidare i 1 Mos 2. Det är alltså något fantastiskt som kommer, något där vi får vara tillsammans med Jesus i hans lust gård och Gud kommer och hälsar på oss och ger oss sin frid.

Att Gud vilar på 7:e dagen kan också ha en annan betydelse. Vi vet alla att vi nu går in i en tillvaro där mer och mer görs åt oss. Arbete blir mindre och mindre nödvändigt. Vi har maskiner och automater överallt och de gör jobbet. De är arbetsamma och trogna och arbetar alltid.

Och nu kommer också Robotarna. De kommer att bli intelligentare och intelligentare och kommer på sikt att kunna kommunicera med oss som människor. Och de kommer förmodligen att bli smartare än vi. Smartare än människor.

Människan får alltså ett skönt och avslappnat liv där det jobbiga görs av andra. Av maskiner och robotar. Är det, det som Gud profeterar om när han gör 7:e dagen till vilodag.

Vi får se för vi är just på väg in i den tiden, vi är på väg in i den 7:e 1000 årsperioden, i Guds 1000 års rike och vi kan se omkring oss hur det här skeendet redan har börjat.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar