onsdag 20 april 2016

Kyrkans undergång 27
Jona och världens frälsning

I Jon 3 - 4 har vi en profetia om vår tid. Berättelsen om Jona visar hur Gud frälser världen, men när världen omvänder sig är Kyrkan emot, Kyrkan klagar, Kyrkan går inte Guds väg.



Vi skall här titta på den senare delen av berättelsen om Jona. I det tidigare kapitlet i Jonas bok (Jon 2) har Jona varit i Fiskens buk, i tre dagar och tre nätter, vilket ju som vi vet står för Jesu död och uppståndelse. Det har alltså ägt rum och här har vi fortsättningen.

Jona är i de två första kapitlen (Jon 1 – 2) en symbol på Jesus, Men i Jon 3 – 4 är den bästa tolkningen av Jona att det är Jesu kyrka, de troende är ju enligt Bibeln Jesu kropp på jorden. Så man kan alltså se det som Jesu också.

Jon 3:1.  Och det hände att Jesus [Jashve] åter talade till Jona, han sade:
Jon 3:2.  Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika för dem förkunnelsen som jag talar till dig.
Jon 3:3.  Och Jona steg upp och gick till Nineve som Jesus [Jashve] sagt, och Nineve var en stor stad, den var tre dagsresor.

Nineve får här ses som en symbol på Hedningarna. När Jesus hade dött och uppstod då kom ju budskapet till Hedningarna. Precis som Jona här predikade i Nineve.

Det skall ta 3 dagsresor och eftersom 1 dag i bibeln är som 1000 år så talar vi alltså här om 3000 år precis som det blir om vi tar de 2000 åren efter Jesu död och uppståndelse och lägger till 1000 år riket, som vi snart är på väg in i.

Jon 3:4.  Och Jona började gå i staden i en dag, och han predikade och han sade: 40 dagar till [ytterligare] och Nineve är förstörd.

Redan första dagen började Jona predika liksom Hedningarna fick höra ordet om Jesus redan under första årtusendet. Hela Nineve skulle förstöras, Och vi förstår av sammanhanget att det skulle ske om de inte omvände sig.

Det står i överensstämmelse med Joh 3:14 – 15 där vi ser att Jesu uppgift var att frälsa världen. Och det skulle han uppfylla genom att alla, var och en, gjorde sinnesändring och tog emot honom i sitt liv.

Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.

Här ser vi alltså att det är Världens frälsning som är Jesu mål liksom i berättelsen om Jona där Nineve representerar hela den hedniska världen.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar