söndag 24 april 2016

Kyrkans undergång 31
Kyrka blir förgiftad

Som det ofta går med system som är inneslutna i sig själva så blev Kyrkan full av gift. Full av onda andar i stället för Gud och Jesus. Det ser vi när vi läser fortsättningen i Jonas bok.



Jon 4:6.  Och Jesus Guds son [Guds Jashve] gjorde så att en ricinbuske [kurbitsträd] växte upp över Jona, för att vara skydd över hans huvud, för att befria honom från det onda och Jona gladde sig över ricinbusken [kurbitsträdet] med stor glädje.

Ricinbuske är en buske med gift. Och det är det som kännetecknat Kyrkan i många tider. Man har krupit in i sina kyrkor och suttit där med sina andakter och många gånger har det varit annat än Jesu Anda som har fyllt Kyrkan.

En intressant direkt tillämpning av det här det är den Romersk Katolska Kyrkan, som växte upp och blev stor men som blev full av all möjlig villfarelse och ondska. Som vi läste i Avsnitten om Upp 17 och 18.

Jon 4:7.  Och Gud ordnade en mask på morgonen i gryningen nästa dag, och den förstörde ricinbusken [kurbitsträdet] och den torkade bort.

Och precis som Den Romersk Katolska Kyrkans Monopol bröts och dess makt och gift försvann. Så dog också Ricinbusken här i berättelsen.

Jon 4:8.  Och det hände att solen gick upp och Gud ordnade en kvalmig [svag] vind från det förgångna [östlig, tidig], och solen låg på, på Jonas huvud, och han blev omtöcknad [höll på att svimma], och han önskade sin själ till döden [att han dog], och han sade: Det vore bättre om man hade dödat mig än att jag lever [Det är bra, döda mig från mitt liv].
Jon 4:9.  Och Gud sade till Jona: Hur kan du vara arg över ricinbusken [kurbitsträdet], och han sade: För mig är det helt rätt att var arg, ända till döds.

Och Kyrkan blir inte bara förgiftad. Den blir också omtöcknad, och det är det gamla, det kvalmiga som kommer tillbaka. Och åter ser vi hur Jona önskar sig döden, nu när den giftiga busken inte finns längre. Och vi ser parallellen till Upp 15:8 där Kyrkan, Guds tempel blir fyllt av rök, så att ingen kan se klart längre. Och ingen kommer in där längre, precis som det är här i västvärlden. Dagens Kyrka är full av otro och demoner, och allt möjligt annat än det Gud vill ha oss till.

Vi ser här t o m hur Kyrkan tycker det är rätt att vara arg när dess egna giftiga dogmer förkastas och hela världen frälsas som ju var Guds mål. Och vad det innebär praktiskt får vi se, men Gud verkar också i vår tid och genomför sin plan för mänskligheten.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar