fredag 19 februari 2016

160219 Makten är ond

Tänker vi tillbaka så minns vi Abu Ghraib. Det var ett fängelse i Irak där Amerikanska fångvaktare var osedvanligt grymma mot sina fångar. Hela världen förfasade sig.

Men att vara så här är en mänsklig egenskap. Vi blir så här i likdanande situationer.

Det bevisades av en forskare i USA, som man hade inne och förhörde i den Domstol som dömde i fallet Abu Ghraib.

Han hade gjort ett experiment, där han delat upp sina studenter i Fångar och Fångvaktare. Och så fick de spela fängelse. Det pågick i flera veckor.

Men det som var märkligt var att Fångvaktarna blev direkt elaka mot Fångarna. Det fanns inge anledning till det. De var ju slumpvis utvalda bland samma studenter. Men det blev så här ändå. Elakheten bara smög sig på och Fångvaktarna blev elakare och elakare mot sina Fångar.

Det slutade med att man fick avbryta Experimentet. Det hela gick över styr.

Av det här lär man sig att den som fått makt över någon annan blir på något sätt ond, och Elak. Om man inget gör. Och det är det som är Kristendomens fördel. Där lär man sig att inte var sådan. Där lär man sig att Älska varandra. Den som är Elak är fel på det.

Alltså Utan Jesus och hans ord, så spårar världen ut. Vi är tillbaka på Vildarnas stadier. Med olika former av Mobbing och Tasksystem.


Jesus hjälp oss!! Hjälp oss att ha dig i oss. Att se din frälsning och nåd. Så att vi visar det mot våra medmänniskor och blir som du vill ha oss. Tack Jesus att din frälsning håller. Ja håller för hela mänskligheten.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar