måndag 1 februari 2016

Evangelium till alla 10

Judar och Hedningar ett i Kristus

Paulus som ju var Hedningarnas apostel har skrivit mera om det här ämnet och vi tittar på Ef 2

Ef 2:11 Därför skall ni minnas att när ni var hedningar [folk] på kroppen [i köttet], räknades ni till de oomskurna [förhud] av den som räknar sig till de omskurna på kroppen [i köttet], gjort med handen.
Ef 2:12 Eftersom ni då befann er utan Messias [Den smorde, Kristus] var ni främmande från medborgarskapet i Israel och främmande för hoppet i löftets pakt som ni inte hade och gudlösa i denna värden.
Ef 2:13 Men nu är ni i Messias [Den smorde, Kristus], från att ha varit långt bort, är ni i Messias [Den smordes, Kristi] blod.

Det var genom Jesus som vi hedningar fick tillgång till hoppet och löftena från Gud, från att tidigare före Jesus varit utestängda. Vi ser alltså än en gång att det är alltså Jesus som är vår frälsare.

Ef 2:14 För han är vår frid, den som gör de båda till ett, och den som tar bort [löser, förstör] skiljeväggen, stängslet.
Ef 2:15 Fiendskapen som är i lagens kropp [kött], de dogmatiska buden [föreskrifter i läror], så att de två görs till en ny människa, som åstadkommer [gör] frid.
Ef 2:16 Och han försonar fullständigt de båda till en kropp med Gud, genom korset, som dödar fiendskapen genom [i] honom.

Jesus är den som försonat oss och gjort oss fria från den träldom som låg i lagen. Och det har han gjort så att både Hedningar och Judar nu är ett.

Ef 2:17.  Och eftersom han har kommit [när han kommer] förkunnar han frid till er, till de som är långt bort och till de som är nära.
Ef 2:18.  Eftersom genom honom har båda tillträde, i samma [en] ande, till Fadern.
Ef 2:19.  Alltså är ni då inte längre främlingar och utlänningar utan de heligas landsmän och tillhör Guds hus.
Ef 2:20.  Som är uppresta [byggda] apostlarnas och profeternas fundament, vars hörnsten är Jesus Messias [Den smorde, Kristus].
Ef 2:21.  I vilken allt är en byggnad som växer tillsammans [sammanfogat] till ett heligt tempel i Jesus [Herren, Jashve].
Ef 2:22.  I vilken ni sammanfogas in i Guds andliga existens [platsen där Gud bor i ande].

Vi är nu i samma andliga kropp som judarna och tillhör Gud. Och det hela bygger på apostlarna och profeterna, och Jesus är det fundamentala, och vi ingår i ett andligt heligt tempel, i Gud själv.

Här har vi också paralleller till Upp 21:3 där det står att Guds tabernakel är bland människorna och han skall bo bland dem. Jesu frälsning leder alltså till att Gud tar sin boning i människorna och vi blir ett med Jesus, och det oberoende om vi är Judar heller Hedningar från födseln.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar